Групите на „Продължаваме промяната”- „Демократична България” – „Спаси София” и „Възраждане” подготвят неформална коалиция в Столичния общински съвет, мълви се усилено в политическите кръгове. Странната на пръв поглед колаборация е договорена между кмета Васил Терзиев и неуспелия му конкурент за поста Деян Николов, който изненадващо напусна депутатското си място, за да поведе групата съветници от русофилската формация на Костадин Костадинов-Костя Копейкин, твърдят източници отвътре.

Васил Терзиев и Деян Николов от години са близки покрай участието им в IT бизнеса, разкриват нашите източници. Затова и след утихването на изборните страсти нямат проблем да договорят сътрудничество между общинските съветници. Все пак и от двете формации признават, че вижданията им как да се развива София съвпадат в огромна степен.

От спирането на безкрайните скандали с ремонт на ремонта на ремонта, стопиране на кражбите, овладяване на проблема с боклука до дигиталната трансформация на Столична община. Твърди се, че уговорката между Терзиев и Николов е формално да няма коалиция, за да не завалят обвинения към ПП и ДБ, че съюзявайки се с хората на Путин, са предали евроатлантическата кауза.

Съветниците от групата на „Обединени за София” и „Възраждане” само щели да подкрепят заедно полезни за столицата решения при харченето на двумилиардния общински бюджет. Първият тест на неформалната коалиция ще е другата седмица, когато предстои нов опит за избиране на председател на общинския съвет. След отказа на ГЕРБ да издигнат свой кандидат, претенденти са лидера на „Спаси София” Борис Бонев и червената Диана Тонова.

На първия избор след клетвата на съветниците, Бонев събра 23 гласа, колкото е числеността на групата на „Обединени за София”, а зад Тонова застанаха само деветимата представители на БСП. Според правилника, за избор са необходими 31 гласа. Така на балотажа другата седмица на Бонев са му нужни още 8 гласа – точно колкото са и съветниците на „Възраждане”.

Борис Бонев вече обяви, че ще търси подкрепа от всички партии, но без ГЕРБ. Надеждите му са да получи подкрепа от социалистите и хората на Копейкин, с които имат сходни приоритети за управлението на София. До колкото червените държат на своята кандидатура, то решаващи при избора ще са гласовете на съветниците от „Възраждане”. Ако се спази договорката между кмета Васил Терзиев и Деян Николов, проблем при намирането на нужните 31 гласа не трябва да има. Още повече, че самото гласуване е тайно. Така няма опасност да лъсне странната коалиция между евроатлантици и путинофили.

Проблем все пак има, твърдят източници от партията на Костя Копейкин. Още в деня, когато столичния общински съвет стъпи в длъжност, един от представителите на „Възраждане” Иван Алексиев патетично обяви във Фейсбук, че става независим. Алексиев отказа да разкрие какво го е накарало да се отцепи. Намекна само, че има конфликт с шефа на групата Деян Николов. Източниците ни от формацията на Копейкин потвърдиха за напрежение между двамата общинари.

Твърди се, че те жестоко са се скарали при среща на новоизбраните съветници. На нея Николов обявил на колегите си, че имат договорка за неформална коалиция с „Промяната”. Всички без Иван Алексиев, който приел насериозно партийната пропаганда за безкомпромисна борба със „соросоидите” от ПП и ДБ се съгласили, че трябва да се загърбят партийните боричкания в името на София.

Деян Николов печели подкрепата на своите колеги и с обещанието, че доста от решенията, гласувани от новата коалиция, които са наистина полезни за гражданите, ще се внасят от „Възраждане”. Така хората на Копейкин могат да оправдаят съюзничеството си със своите врагове на национално ниво.

От ПП-ДБ нямат нищо против да помпат имиджа на русофилите в замяна на осигуряване на заветното мнозинство при харчене на бюджета на София, който е над 2,5 милиарда лева на година. Още повече, че същите мерки по „изчегъртване” на крадливите практики и безобразия от предишното управление са и в тяхната програма. Едва ли ще е проблем Борис Бонев и компания да се похвалят с успехите по прилагането им, без значение кой ги е предложил.

Както гласи поговорката, приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари. Нашите източници твърдят, че освен с трупане на имидж пред избирателите, от „Промяната” са осигурили и друг, доста по-убедителен стимул за шефа на съветниците на „Възраждане” Деян Николов. Става дума за проект на фирма, в която той е акционер, по Плана за възстановяване и устойчивост.

Една от мерките, финансирани със  118 млн. лева от Брюксел – „Подкрепа за иновативни предприятия, отличени с „Печат за високи постижения”, е насочена към софтуерни фирми, които трябва да създадат  иновативни услуги и продукти. Преди няколко месеца, когато получателите на милионите станаха ясни, в медиите гръмна скандал, че част от фирмите са свързани с видни фигури от „Продължаваме промяната”, включително и новият кмет на София Васил Терзиев.

Сред одобрените е и „Трансметрикс”, която се занимава със софтуерни решения за оптимизация и намаляване на разходите в карго индустрията. Фирмата пеели проект „Демонстрация за подобряване на прогнозите за инфраструктурен капацитет в транспортния сектор” на стойност 3 341 841 лв. Сред акционерите в „Трансметрикс” е и Деян Николов от „Възраждане”, установи проверка. Там той от години гради и кариера като софтуерен гуру, какъвто е и приятелят му и нов коалиционен партньор Васил Терзиев.

Деян Николов започва работа в „Трансметрикс” през 2017 г. като анализатор, за да се издигне до главен оперативен директор. Напуска поста малко преди да стане депутат, но запазва акциите си. Негови колеги и съдружници са все хора, близки до новоизбраният кмет на София. Част от собствениците на „Трансметрикс” лъснаха и като дарители за кампанията на Васил Терзиев. Най-щедър е Любен Белов, който е спонсорирал политическата кариера на своя приятел на два пъти – с 29 999 лв. и 20 001 лв.

Твърди се, че ако неформалната коалиция в София между ПП-ДБ-„Спаси София” и „Възраждане” потръгне, това може да бъде използвано от Деян Николов, който не крие своите амбиции да смени Костадин Костадинов като партиен лидер. Николов иска да смени партийната линия. Вместо ролята на пета колона на Москва, опонента на Копейкин настоявал да се забрави името на Владимир Путин и „Възраждане” да заложи само и единствено на патриотизма. Разбира се, при очертаващият се конфликт с лидера Костадинов „кой да води бащината дружина”, Деян Николов може да си направи и собствена партия, отцепвайки останалите общински съветници.

Негови противници припомнят, че семейството му има традиции в политическото номадство. Майката му Сузана е бивш общински съветник в Пловдив от ГЕРБ. До 2011 г. Сузана Николова е и зам.-председател на общинския съвет. Изгонена е от партията след повдигнатите и обвинения за искане на пари при продажба на общински имот.

Николова е оправдана, но останалите участници в схемата получават присъди. Тя от своя страна продължава с политическата си кариера в няколко други партии – „Воля” на Веселин Марешки, АБВ на Георги Първанов и „Изправи се” на Мая Маналова. През пролетта на 2023 г. Сузана Николова е уредена от сина си за зам.-председател на Районната избирателна комисия в Пловдив-област – този път от квотата на „Възраждане”.

Източник: narod.bg