В следващите седмици жителите на Земен ще станат свидетели на ожесточена битка за кметското място. За кмет на малкото градче, намиращо се в Западна България и един от съставните общински центрове на област Перник, ще се изправят един срещу друг строителният предприемач Димитър Барбуков, бившата му съпруга Весела и баща й Димитър Сотиров, който е несменяем градоначалник от далечната 1999 г.

 

На практика весела сериозно застрашава дългогодишното управление на баща си – 75-годишният Димитър Сотиров, известен с прозвището Калинката сред жителите на Земен. Баща и дъщеря са в обтегнати отношения от известно време насам.

 

По всяка вероятност кандидатурата на Весела ще бъде подкрепена от ИТН и „Възраждане“. Весела Барбукова, която вече е с бащината си фамилия Сотирова, е твърдо решена да катурне баща си от кметския стол и да се настани удобно в него, а припламналата семейна война в Земен е поставила в патова ситуация местната структура на ГЕРБ. Оттам все още не са връчили пълномощното на Димитър Сотиров, с което той да се яви на изборите като кандидат от партията на Бойко Борисов. В Земен упорито се мълви, че в местната структура на ГЕРБ умуват дали пък да не застанат зад Весела за сметка на нейния баща, тъй като в лицето на нахаканата бизнес дама виждат реален шанс към Земен да потекат милиони левове по европейски програми за развитието на селските райони.

 

Милионерът Барбуков се бори за кметския стол в Земен, за да го изтъргува за…

Смята се, че ако Димитър Сотиров – Калинката победи на предстоящите избори и стане кмет за 7-и пореден път, то Земен трудно ще съумее да привлече пари от Европа – срещу кмета все още се води дело за отклонени над 500 000 лв., осигурени по програма САПАРД през далечната 2009 г. за укрепване на пътния участък до Земенския манастир, което стои на трупчета в Софийската градска прокуратура.

 

Димитър Сотиров – Калинката беше разследван и за други злоупотреби с европейски средства на обща стойност над 4 млн. лв., но така и не се стигна до повдигане на обвинение. За да не попадне под прицела на ОЛАФ още преди година и половина несменяемият градоначалник на Земен изтегли заем от името на общината, с който частично погаси отклонените суми с парични преводи към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

 

Милионерът Барбуков се бори за кметския стол в Земен, за да го изтъргува за… - Снимка 2

„Заради семейната битка баща-дъщеря, може да се стигне до разединение в коалицията ГЕРБ-СДС. Ако партията на Борисов подкрепи Весела за кмет на Земен, то коалиционните партньори от СДС ще застанат зад Калинката – все пак той е сред основателите на СДС в Пернишка област“, коментират пикантния властови сюжет местните жители. В малката община подмятат, че конфликтът между Димитър Сотиров и дъщеря му е припламнал заради трайното увлечение на 75-годишния градоначалник по 30-годишна служителка от местната администрация. Някои даже цинично подмятат, че амбицията на Весела за кмет на Земен е свързана само с едно действие – да уволни немедлено приятелката на баща си, която го „направила за смях на стари години“. Щерката дори се притеснява за него да не получи инфаркт в обятията на младата си любовница, тъй като в общината се шушукало, че за да е на ниво кметът взима медикаменти за потентност.

 

И за да бъде ситуацията още по-напрегната – за кмет на Земен се кандидатира и бизнесменът Димитър Барбуков, който бе женен за Весела повече от две десетилетия, преди изненадващия им развод през 2015 г. Строителният предприемач, сдобил се с незавидна репутация още през 90-те години на миналия век заради низ от проблеми с построени от него сгради също ще се бори за кмет на Земен, а кандидатурата му ще бъде издигната или от местната структура на БСП, или от инициативен комитет.

 

Все пак в семейната война за власт в Земен няма да се включат двете дъщери на Барбуков от разтурения му брак с Весела. Те не са адресно регистрирани в малкото градче край Перник, а тази пролет категорично отказаха на майка си да бъдат въвличани в този сюжет чрез вписването им като постоянни жители на общината.

 

Задаващата се битка между бившите съпрузи Барбукови и тъста Димитър Сотиров за градоначалник на Земен, породи мълвата, че строителят на новото време е решил да изтъргува кметския стол с нова подялба на някогашното общо семейно богатство. Твърди се, че той има претенции към 4 спорни апартамента с обща застроена площ над 1 200 кв. м. и в построената преди повече от 10 години жилищна кооперация „Анастасия“, които след развода преминали във владение на бившата му съпруга Весела чрез документни врътки.

Източник: Уикенд, crimesbg.com