Доскорошната фурия на политическия терен и ексомбудсман Мая Манолова, опраскала лидера на „Български възход“ Стефан Янев в опита му да стане посланик във Виена.

Вместо това престижният пост бе зает от щерката на мъжа на Манолова и бивш военен министър Ангел Найденов – Десислава Найденова.

Припомняме, че Манолова разведе Найденов с ученическата му любов д-р Нина Найденова, за да се омъжи за него.

 

Изглежда движеща сила в случая е не само настойчивостта на кюстендилската юристка пред Румен Радев, прокарала пътека до кабинета му по въпроса, а и фактът, че и Манолова и Найденов са от върлите опоненти на БСП лидерката Корнелия Нинова, какъвто е и самият президент.

 

Тази подробност от задкулисието на кадруването изплува покрай поредната политическа метаморфоза на Манолова, която за предстоящите извънредни парламентарни избори се обедини с новоизгрялата червена звезда анти-Нинова – Ваня Григорова. Двете ще се явят на вота на 9 юни с общи листи. Причината е, че бившата синдикалистка поставила неприемливи условия на „Левицата“, която я изстреля във висините на политическото внимание на последните местни избори, както съобщи нейният представител Костадин Паскалев. Вероятно и самата Манолова не се радва на радушен прием в „Левицата“, след като предпочете да отскочи оттам при Григорова.

 

„Майчето е като богомолка, докопа ли някого, убива го“, коментират наблюдаващи отблизо политическите митарства на Манолова. И с облекчение констатират, че някои леви кръгове са се отървали от присъствието й сравнително болезнено.

 

Неотдавна Мая Манолова подложила динена кора на владеещия перфектно немски език с натовска военна подготовка ген. Стефан Янов, който се стягал за посланическия пост във Виена. Манолова прецакала генерала в полза на дъщерята на мъжа си от първия му брак по време на служебното правителство на Гълъб Донев в края на2022 г. на старта на първия му мандат.

 

Предложението за Десислава Найденова обаче е направено още по време на редовната външна министърка Теодора Генчовска, но  тогавашният премиер Кирил Петков не внася номинациите за посланици на заседание на правителството. Самата Генчовска е била подчинена на Найденов, докато той беше военен министър в кабинета на Пламен Орешарски.

 

Дъщерята на Ангел Найденов – Десислава Найденова, отскочи високо в дипломатическата кариера от скромния пост на началник на отдел, свързан с работата с Европейския съюз в МВнР. И за сметка на далеч по-шлифования и представителен ген. Стефан Янев и с изключителното съдействие на „представителката на кюстендилската юридическа школа“, както многозначително наричаше Мая Манолова покойният съпартиец и дълбоко уважава юрист проф. Любен Корнезов.

Източник: Уикенд, crimesbg.com