Любовна афера тресе Министерството на културата и може да доведе до отстраняване на министър Кръстю Кръстев при ротацията.

Това твърдят отлично информирани източници от културното ведомство.

 

Според запознати опасно близките отношения на Кръстев с началника на кабинета му Весела Щерева могат да му изядат главата. Причината е, че Щерева, известна в Министерството на културата и като Веселото зайче, е стъпила на врата му. Още по-странното е, че палавата блондинка дава разпореждания от името на партия ГЕРБ и дори си позволява да говори и заплашва служителите с уволнения лично от името на лидера на партията Бойко Борисов.

 

Щерева се озовала начело на кабинета на министър Кръстев благодарение на приятелката си Амелия Гешева, която е заместник-министър в настоящото управление, твърдят още източниците ни.

 

Съветниците и пиарите на Борисов са му докладвали лично за напрежението и своеволията на любовчийката в културното министерство. От своя страна още през изминалата седмица Борисов се закани публично пред медиите и помоли да не преписват на ГЕРБ културния министър, тъй като ако зависело от него, министър на културата щял да бъде депутатът Тома Биков или общинският съветник Мирослав Боршош, който има повече опит в сферата на културата.

Все повече творци се обаждат един през друг и на вицепремиера Мария Габриел, за да се оплачат от огромните скандали и грешки, които забъркват влюбените гълъбчета в министерството. От екипа на Мария Габриел коментират, че са засипани със сигнали срещу Кръстю Кръстев и началник Весела, но в момента не могат да вземат страна или отношение, тъй като не е ясно какви ще са посоките, в които ще поемат след ротацията. Приближени до министъра на културата пък споделят, че самата Мария Габриел е правила няколко опита да предупреди своя подчинен, че трябва да се отърве от началника на кабинета си, тъй като напрежението срещу него щяло да расте. Министър Кръстю обаче не давал и дума да се каже срещу Щерева, а дори напротив, засипвал я с подаръци и щедри екскурзии по чужбина, водил я по кметски софри из цялата страна за сметка на данъкоплатците.

 

Седмици преди ротацията от централата на ГЕРБ се заканват, че не могат да позволят подобни дребни интриги да хвърлят кал по имиджа им и ще трябва да предприемат действия срещу Министерството на културата. Недоволството на културните дейци расте също с всеки изминал ден. Масово творческите организации и синдикати заклеймиха доскорошния си колега и театрал и един през друг се надпреварват да споделят разочарованието си от него и да му искат оставката. В медиите се появиха редица публикации, които твърдят, че Кръстю Кръстев бил най-голямото недоразумение в министерския съвет. Сайтът „Пловдив Медия“ дори го определи като по-некомпетентен от министър Просто Наско.

Източник: pik.bg