Очевидно двата привлекателни южни града Петрич и Сандански са в люта битка кой ще извади по-скандален кандидат за кмет. Само изборите ще покажат как ще приключи надпреварата, в която се впускат досегашният градоначалник на Сандански – Атанас Стоянов и наследникът на петричкия митничар Марио Минев – Любчо.

 

Атанас Стоянов, известен още като Мравката, макар и по случайност, тези дни се появи в целия си блясък на телевизионния екран. Дребничкият на ръст управник беше заснет, докато съпровожда Румен Радев при сензационната му поява на попфолк фестивала „Пирин фолк“ в града. Нещо невиждано и нечувано досега – президент да цъфне на подобен кич концерт и да легитимира „изкуството” на Сашка Васева, Емилия и всевъзможни силиконови старлетки като „патриотично. дело"?!

 

Самият Атанас Стоянов обаче е илюстрация за финансовия просперитет, който носи включването в политиката. В този смисъл неговата биография направо засенчва приказката за Пепеляшка и показва колко е важно да бъде уцелена политическата ракета носител.

 

Преди години той работи като гладач в шивашки цех в село Склаве. Тогава. бил беден като църковна мишка, припомнят си паметливи негови колеги. По техни разкази от немотия дори задигнал велосипед и така се сдобил с криминална регистрация, но предвидливо си намерил покровител в лицето на бизнесмена Никола Малчев – собственикът на огромните оранжерии в с. Дамяница, та които станал собственик през 90-те години с решаващата помощ на известния син политик, аферист и разбира се масон – Марио Тагарински.

 

През 2008 г. производителят на домати Малчев се забъркал в купуване на гласове. Пред съда оранжерийният производител се признал за виновен – плащал по 30 до 50 лв. на глас от името на някаква местна коалиция „Бъдеще за Община Сандански“. След тези признания, Малчев подписал споразумение с прокуратурата, глобили го 2 500 лв. и му наложили 6 месеца пробация. С това обаче е сложена черта на политическото му бъдеще.

 

Явно обаче зеленчуковият производител не се отказал от битката за властта, но извадил на предна линия протежето си Атанас Стоянов. Първо го вкарал във ВМРО, после известният като Мравката новоизлюпен войвода се сдобил с диплома по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“.

 

Ходът се оказал много правилен – вече образован Атанас Стоянов изкарал като депутат два мандата, а след това се преборил и за кмет на Сандански. Мнозина в града още не вярват колко шеметно се е развила кариерата му, но това са фактите. През 2020 г. дори го отличили като „Кмет на годината“ в категория „Средни общини“! Друг е въпросът, че подобни титли у нас се купуват, а не се дават по заслуги.

 

Само че година по-късно Мравката се оказал в ареста, понеже го уличили че върти търговия с гласове в навечерието на изборите. Полицията, вероятно по сигнал, го спряла на пътя за село Склаве. Това се случило ден-два преди изборите през ноември 2021 г. В Аудито на кмета Стоянов намерили 56 списъка с имена на хора, населени места и цифри, както и над 2000 лева. Мравката пренощувал в ареста, уж започнала и досъдебна проверка за предизборен алъш-вериш. Намерили се очевидци, които твърдели, че изборната търговия се вихри в ресторанта на село Склаве. Те обърнали внимание на обстоятелството, че преди ареста в колата заедно с Мравката бил и кметът на селото Павел Пъхнев.

 

Ефектът от този арест обаче е нулев. Атанас Стоянов заявил, че списъците, открити от полицията, всъщност са му подхвърлени а цялата история е съшита с бели конци, за да бъде дискредитиран като кмет, при това на ВМРО! Така и не станало ясно кой му е „подхвърлил” тези списъци, историята била набързо потулена и забравена. И ето сега Мравката отново ще атакува кметското кресло. Според запознати рамо в тази надпревара ще му удари неговият приятел Яне Янев, позабравеният вече шеф на онази злополучна партия РЗС, който дори беше премиерски съветник по борбата с корупцията. Сега, по думите на запознати, Яне Янев е главен консултант на кмета Стоянов, който пък му съдейства да развива животновъдния си бизнес, включително и върху ливади общинска собственост. Напук на слуховете между тях няма гей отношения – свързва ги единствено финансовото добруване.

 

В съседния Петрич имат не по-малко атрактивен кандидат за кмет, при това независим и подкрепен от БСП. Той е младият Любчо Минев, който сега е общински съветник от местната сглобка между ДПС и БСДП. При това Любчо е момче от сой – син е на бившия митничар легенда Марио Минев, който е и шеф на ДПС в Петрич! Само да отбележим, че преди него на този пост се подвизава някоя си Атушка Матева, внучка на комуниста Антон Попов, разстрелян

с Вапцаров, която след като си урежда диплома от Благоевград става дипломатка и сега е втори секретар в посолството във Виетнам, неясно с каква компетентност.

 

Кандидат-кметът Любчо Минев все още не се е изстрелял толкова далеч като Атушка Матева, но бъдещето е пред него. Като се има предвид колко деен е неговият баща Марио Минев, може да се очакват чудеса и от сина.

 

Кметът-измамник на Сандански, цъфнал до Румен Радев на „Пирин фолк“, напира за нов мандат

Да уточним, че днес фамилията на Марио Минев притежава най- скъпите имоти в центъра на Петрич, хотели по Черноморието, а също и здравни центрове. Иначе Марио Минев уж е все на мушката на ГДБОП още от началото на кариерата си като митничар на ГКПП „Кулата”. Тогава ченгетата получили сигнали, че той е в бизнес отношения с Косьо Самоковеца. Нещо пвече, според оперативна информация, Минев събирал парите от т.нар. „Златен триъгълник“, който включва трите ГКПП-та – „Кулата, „Златарево" и „Станке Лисичково”. След това предавал сумите на Самоковеца, а той ги предоставял на „олимпиеца“ Славчо Христов. По-нататък парите заминавали към елита на тогавашното СДС. Необходимо е да уточним, че на ГКПП „Златарево“ тарифите били по-ниски, понеже трасето към Македония не е така оживено, както на „Кулата“.

 

В полицейски доклади от онова време се твърди, че сумите били предавани от Марио Минев по разпореждане на самия Иван Костов. При това ги получавал не само Славчо Христов, но и

Христо Бисеров, докато не изпаднал от СДС.

 

Самият Марио Минев станал митничар още по комунистическо време, в края на 80-те години, като тогава минавал за протеже на Елка Владова, по онова време зам.-шеф на Агенция „Митници”. Уволнен е през 2006 г. И въпреки, че официалните заплати на митничарите тогава са много ниски, Минев успял много да се замогне. Семейството му приватизирало сгради с магазини в центъра на Петрич, комплекс „Яворите”, Националната спортна база „Цар Самуил" в Петрич, Специализираната болница за рехабилитация, която превърнали в хотел.

Спортната базата обаче била занемарена и през 2014 г. спортното министерство сложило край на договора с фамилията на бившия митничар.

 

Минев купил и хотели по Северното Черноморие, а също и здравни центрове. Когато Коце Маца е подгонен от полицейските служби по света, имотите му минали под управлението на неговия съгражданин Марио Минев. Разбира се срещу топ митничаря през годините се водят и някакви разследвания, но всички те завършват с пълно фиаско. и докато слуховете го свързват със СДС и дори го наричат „касичка” на Иван Костов, съпругата на Минев – Величка преди години става съветничка в Общината в Петрич от листата на Съюза на комунистите! При такава фамилна история защо сега синът на Любчо Минев да не се пробва за кмет на Петрич с подкрепата на БСП?!

Източник: Уикенд