Сали Табаков е сред най-скандалните личности в ДПС и изобщо в българската политика. Въпреки че у нас сме свикнали да виждаме какви ли не кражби, лидерът на партията във Варна направи истински криминален филм с примеси на трилър.

Чрез фирмата на тъста си Захир Османов „Джеми“ ООД и с помощта на секретарката на Министерството на образованието Албена Михайлова Сали Табаков е отклонил 20 млн. лв. под предтекст, че плаща 28,4 млн. лв. за детски автобуси с 35 седящи места всеки от тях. Всъщност е превел само 8 млн. лв. на фирмата изпълнител на поръчката, а останалите 20,4 са прибрани в джобовете на тримата гореспоменати.

Сали Табаков обаче е гледал много американски филми и е решил да ги използва за прикритие, завършило злощастно за него. Той направил тайна стая в къщата си, в която криел пари. Полицаите са намерили стая, която се отваря зад стена и на практика е скрита от цялата къща. Вътре имало 520 000 евро в брой, 320 000 лева, 18 000 долара и 272 златни монети на стойност 1 млн. лв. Общо в тайната стая имало над 2,5 млн. лв.

Когато разследващите намерили стаята, политикът с прякор Сали Паша симулирал инфаркт. В болницата се установило, че дори не е припаднал, а камо ли да е получил сърдечен удар. Сали обаче настоява да бъде освободен до делото, защото имал слабо сърце.

Неговият тъст е под домашен арест с електронна гривна на крака, тъй като е в напреднала възраст. В неговия дом е открита впечатляващата сума от 547 000 евро + 50 000 лева.

Срещу Табаков има и второ обвинение. Той е за притежание на незаконни боеприпаси. В дома му са открити 35 000 патрона, огнестрелно оръжие и две бойни гранати.

Сали Паша се занимава отдавна с кражби. Преди година заедно с друг мошеник Дидо Дънката придобиват със сложна схема парцел със складове, който продават на различни фирми за 8 млн. евро.

Източник: Уикенд, Crimesbg.com