-          Искаме категорична победа, мнозинство в общинския съвет и силен отбор от районни кметове", настоя той

-          Не може да позволим аматьорщината да превземе и градското управление, заяви Георги Георгиев

Кандидатът за кмет от ГЕРБ/СДС Антон Хекимян и общинските съветници от партията представиха днес управленската си програма за развитие на София през следващия мандат. Подкрепа за листата дойдоха да окажат настоящата кметица на столицата Йорданка Фандъкова и народни представители от ГЕРБ, сред които и зам. - председателят на партията Томислав Дончев. 

"Бяхме коалицията, която последна представи кандидата си за кмет. Благодаря за доверието. Аз съм човек, който може да носи отговорност и съм го показал. Първи официално представяме програмата си, публично, с възможност да ни задават въпроси", започна експозето си Хекимян.

През последните 2 седмици е работил с кандидатите за районни кметове и съветници по програмата. "Благодарен съм за всички срещи, на които коментирахме всеки детайл и всяко послание. Това са най-подготвените хора. Могат знаят как и са доказали, че стоят зад обещанията си и носят отговорност, ще носят и занапред пред гражданите на София, закани се той.

Приели са и негови идеи. "Аз искам и ще остана гражданинът Антон Хекимян, и макар семейството на ГЕРБ да ме приеха, трябва да изпълнявам и гражданския си дълг, а той е и да търся кусури, закани се Хекимян.

Идеята е да има стандарт - много по-целеустремено трябва да се следва всеки детайл. Спазването на стандарт означава качество на живот. Ще стоя зад него, както и целият екип, обеща Хекимян.

Предвидени са годишни програми за районите на София, за да са по-облагородени, за ремонти на улици и градинки. Програма за тротоарите, е друга част от плана на ГЕРБ. Това ще се случва не поетапно, а амбициозно във всеки регион. Предвидена е и модернизация на транспорта, включително и на метрото. "Не може да отречем направеното, метрото превърна града ни в истинска европейска столица", настоя Хекимян. 

Здравеопазването ще е приоритет - детска поликлиника и подкрепа на доболничната помощ. София трябва да е център за млади образовани хора, настоя той. И обеща не само да привлича таланти, но и да ги задържа в столицата.

Пътната безопасност пък е лична кауза на Хекимян. "Трябва контрол, това означава и силна роля на инспектората. Такъв да има във всеки район, да носи отговорност и контролира какво се случва. Това не са само идеи, а стъпват на вече направеното, здрава основа, над която да се надгражда" , настоя кандидатът за кмет на ГЕРБ.

Нищо не започва на гола поляна, много е работено, има на какво да се стъпи, каза Хекимян. Искаме подреден и сигурен град, подчерта той. Ще бъдат премахнати висящите кабели и незаконни рекламни елементи. Ще се улеснят процедурите за премахване на незаконни обекти, ще има повече грижа за общинската собственост.

Хекимян иска да спрат убийствата на пътя. Няма как да се качиш на кола ако си пил или си дрогиран, затова трябват мерки, добави той. Очаква и включване на 700-те камерите, които да следят пътния поток. Трябва обаче и промяна в закона. Хекимян иска изграждане на още повдигнати пешеходни пътеки, повече осветление и острови за пешеходци. Ще им нов тип защитни бордюри около спирките.

В опит да се справи с натоварването на някои крайни, той смята, че трябва да се помисли за преместването на КАТ до околовръстното, на общински терен. Агенция Митници, автогарите Изток и Овча купел също ще трябва да бъдат преместени. Хекимян настоя, че е нужно израждане на нов национален стадион. Идеята е да е край околовръстното в Люлин - хората ще се качат на метрото и няма да задръстват центъра на града.

Кандидатът за кмет на София Антон Хекимян: Мога да нося отговорност

Диан Стаматов акцентира на образователните приоритети. 70 от училищата в София са на две смени, посочи той. И изрази надежда за постепенно и плавно преминаване към едносменен учебен процес. Програмата, започната от Фандъкова за ремонт на училища ще продължи, но ще се надгради - по-голяма енергийна ефективност и допълване на фотоволтаици, където е възможно. Средствата, спестени от това ще останат в образователните институции, включително и за възнаграждения на учителите.

Място за всяко дете от 3 до 6 г. е възможно само с ударно строителство на нови градини. Очаква да има нови 37 градини в различни части на София, 10 ще са готови да съберат 1200 деца до края на годината. Това ще реши казуса на 60%, за 2 г. и останалите 40 на сто можело да намерят места с повече усилия. Готови са проекти за още 12 градини, каза Стаматов. Ще има строителство и на училища. 

Електронна община - това също бе акцент от представянето на програмата. Ще се дигитализират всички административни услуги. Има идеи и за законови промени, да могат хората без електронен подпис да използват електронни услуги. Безконтактното плащане няма да остане само в градския транспорт. Ще се търсят и нови инвеститори. София ще е целогодишна туристическа дестинация.

Прошко Прошков се спря на зелените политики за столицата. За 10 мин. не можел да прочете всичко, започнато и планувано от Фандъкова и ГЕРБ. Ние работим за София, увери той. И припомни колко зле е била София преди. Сега, колкото по-добра била градската среда, толкова по-взискателни ставали хората. Т.г. София е втора след Талин за зелен град, на 4 място е по ползване на надземен транспорт. За отпадъците ще се увеличи разделното събиране. До края на 2024 г. ще има мобилни центрове за разделно предаване на отпадъци.

Според него София е зелен град, новата гора се разраствала и покани хората да се включат в инициативите им за засаждане на дървета. Нови 40 дка паркове се планират в столицата. Ще бранят Борисовата градина, ще забранят всякакво строителство в нея. Ще имам зелен коридор между Северния парк и този в Надежда, по 200 градински годишно ще се обновяват, изреди той. Прошков даде дълъг списък с пътни трасета за отпушване, но и за пешеходни зони. И се похвали с изградените 106 км велоалеи.

Георги Георгиев пък се спря на плановете за кварталите. Ще има годишна инвестиционна програма, изработена с районния кмет, за да се обезпечат действията им. Т. г. имало 5 млн. за детски площадки, и ако в Люлин се приключват 27, в други райони няма. Това е реалната децентрализация, виждаме негативите й понякога, каза той. Нови тротоари и строителство на квартални паркинги също ще има. Вече е готов този в Надежда. Предвидени са 7 нови паркинга, а в този мандат вече са минали и повечето процедури за тях. Ще има енергийно ефективно осветление чрез привличане на европейски средства. Инвестициите ще се изплатят до 2 г. "Ако някой обещае, че ще спре строителството, лъже безогледно", предупреди Георгиев.

Изтъкна, че са спасили 60 хил. квадрата зелени площи. За да се реши проблемът с презастрояването, са нужни законосъобразни решения и преговори. Необходими са и законови промени - например за увеличаване на отстоянията в жилищните комплекси. Може да сме двигател на такива промени, увери Георги Георгиев. Той си пожела с гласуваните в бюджета средства и привлечените евросредства за 100 км канализация проектите да продължат.

"Публичните инвестиции са в застой, част от общините са наказвани предизборно. Спадът в преките чуждестранни инвестиции е видим. Не бива да позволяваме хаосът в държавата да се пренесе в столицата! Градът може да колабира", предупреди той. Георгиев се пошегува, че Хекимян бил станал обект на кражба на интелектуална собственост - Васил Терзиев ползвал същите тези и аргументи като опонента си от ГЕРБ. 

Приоритетите в сектор Култура бяха представени от Мирослав Боршош. Той съжали, че "най-лесно се прави ала-бала за култура - общи приказки" . И даде 2 цифри: 0,4% е бюджета на държавата за култура и 3,4% - на София. Той се пошегува и с вчерашния статус на Васил Терзиев за мастъркласа на Райна Кабаиванска. "В София, това е европейско ниво на култура. Това е събитие, което е с подкрепа на Столичната община години наред, финансирано", напомни Боршош. И добави, че искат Терзиев само да добави към поста, че е щастлив "в компанията на Йорданка Фандъкова, защото това е достижение на нейния екип". Може да каже "Фандъкова, Боршош и фонд Култура", добави той с усмивка. Кандидатът за общински съветник от гражданската квота настоя всички да работят за културата. И поиска Хекимян да защити постигнатото и да го продължава. Нови културни домове в Младост и Люлин предвиждат кандидатите на ГЕРБ. Ремонт на столичната библиотека, нов дом за театър "Възраждане", разширяване на културната програма и календар също са в плановете. "20 млн. отделя София за поддръжка на културните си институти. Те са 13. Културна инфраструктура, изградена последните 12 г. Тук няма място за политика, а за професионализъм", изтъкна Боршош.

Д-р Антон Койчев обеща продължаващи инвестиции в общински ДКЦ. Ще надграждат и програмите които съществуват, включително се работи за повишаване на средствата на тази за репродуктивно подпомагане.

Близо 6 млн. са инвестирани за капиталови разходи и нова апаратура, отчете медикът. 113 социални услуги има в София сега, ще се добавят още 17 към тях. Имаме 2 общински хосписа, имаме амбиция да изградим още, добави той. Похвали се с правната клиника, която работи със жени в риск. Доволен е и от здравните медиатори и психолози за хора със злокачествени заболявания и техните близки. Ние сме коалиция на сърцата, нормални хора сме, и правим всичко със сърце, заключи Койчев.

В програмата на ГЕРБ за София е разписано и развиване на масовия спорт. Ще продължи изграждането на фитнеси на открито, вече има над 209. Ще има още тенис маси, вече са 230, за 4 години ще сложат двойно повече. Ще продължи изграждането на спортни площадки, в диалог с хората. Догодина в Северния парк ще има и скейт парк, самите строители били скейтъри и пробвали всичко, което направят.

Има и два изцяло нови проекта – за площадки за спортове, които ги няма в София и България. Едното е паркур парк, той ще е в Западния парк. Там ще има и диск голф парк, а за децата от Илинден вече е договорено да имат безплатно обучение. 

"Бягането за София е маратон, който си заслужава. Няма да е труден - знаете как се бяга със сърце, знаете как се работи, как се твори", обърна се в края на срещата Антон Хекимян към екипа, с който тръгва в битката за местните избори.

"Тази програма не е "гасене на пожар", а програма за бъдещето. Задаваме бъдещето на София", добави кандидатът на ГЕРБ за кмет на столицата.

Георги Георгиев подчерта, че София произвежда 40 % от БВП и посочи, че след управлението на ГЕРБ има двоен спад на чуждестранните инвестиции, икономиката започва да се задъхва. "Националното управление води икономиката на страната към забавяне на ръстовете, лоши икономически резултати, всичко това се отразява пряко и на София. Проблемите и решенията, които предлагаме, няма да се случат, ако се сблъскат с аматьорщина на национално ниво", ядоса се той." Не може да позволим аматьорщината да превземе и градското управление. Ако на национално ниво ни дърпа една котва надолу, ни чакат проблеми", предупреди Георгиев.

"София е залогът, не може да си позволим работата да спре. Последните 2 г. видяхме в колко сфери работата спря. Искаме категорична победа, мнозинство в общинския съвет и силен отбор от районни кметове", настоя Антон Хекимян.

"В моята програма залагаме създаването на ново общинско технологично училище. Това е начинът да подпомогнем бизнеса и да инвестираме в професионалното развитие на децата ни“, заяви часове по-рано Хекимян на среща с представителите на ИТ-общността. Той представи и пред представители на организациите БАЙТ, БАСКОМ и ИКТ Клъстер програмата си в секторите „Образование“ и „Дигитализация“.

Източник: 24chasa.bg