Съвсем различна се оказа истината за безславното оттегляне на Вежди Рашидов от ГЕРБ, политиката и парламента, а не тази, че изрече нецензурни думи срещу жертвите на домашно насилие при забравени включени микрофони в парламента.

 

Това е бил само официалният повод. Запознати издават, че истинската причина за рязката раздяла със скулптора е, бе без да иска издал важна тайна. Поради тази причина самият Бойко Борисов бил безкомпромисен и заявил категорично, че няма да му прости.

 

Според намеците въпросната тайна имала отношение към започнатото от ексглавния прокурор разследване срещу Бейзад Яхя, който е баща на депутата от ГЕРБ Илтер Бейзатов и управител на ловно стопанство „Паламара“.

През февруари 2022 г. при обиски в имоти свързани с Яхя, ченгетата бяха намерили над 100 документа за парични заеми, банкови извлечения и преводни нареждания, включително и 2 диска с надпис „Таиб Ердоган“.

 

Истината за безславното оттегляне на Вежди Рашидов от ГЕРБ се оказа съвсем различна

Според прокуратурата бившият горски и ловен шеф, изнесъл в Турция 300 млн. лв. и купил луксозно жилище, в което се пренесла Борислава Йовчева, известна като Мис Бикини, след като напуснала Барселона с детето си. Запознати обаче твърдят, че младата жена от години е агентка на Европол и колкото и да я атакуват в България на практика е абсолютно недосегаема.

 

Заплитането на историята тръгва от 2018 г. Тогава в качеството си на премиер Бойко Борисов, придружаван от шефа на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов, са на официално посещение в Истанбул за откриването на реставрираната църква „Св. Стефан“. Двамата се срещат с президента на Турция Реджеп Ердоган и премиера на страната Бинали Йълдъръм, а в ролята на преводач се изявява Вежди Рашидов.

 

И така покрай посещението в Истанбул, той дочува нещо за апартамента там, а години по-късно този слух е изваден от бившия главен прокурор Гешев.

Не е ясно дали точно сладкодумният Вежди Рашидов е споделил нещо за апартамента, без да иска, или информацията е изтекла по друг канал.

 

Борисов обаче се разгневил и заподозрял скулптора, твърдят запознати. Затова забранил на депутатите и по-първите партийци от ГЕРБ да комуникират с Рашидов. Дори били проверени и

телефоните на някои от важните фигури от парламентарната група – да не би да си разменят съобщения с низвергнатия творец. Борисов заявил, че който смята да поддържа връзки със  скулптора, направо да си събира багажа и да се маха от ГЕРБ.

 

Да припомним, че още докато беше в кабинета си като главен обвинител, Иван Гешев даде да се разбере, че е изпратено искане за правна помощ до Турция, за да се установят сметките, имотите и преминаването през граница на Борислава Йовчева и Бейзад Яхя. За милионите, приготвени за мистериозния апартамент, пък беше съобщено, че са били депозирани в „Зираат банк“.

 

Делото, за което прокуратурата съобщи доста екзалтирано преди време, е за организирана

престъпна група, която действала от октомври 2012-а до декември 2015 г. с цел пране на пари. Не е ясно обаче нито от колко души е тази група, нито пък, според запознати, има опасност агентка на Европол да бъде изправена за разпити и показания.

 

Самият Вежди Рашидов, след като се раздели с ГЕРБ, парламента и политиката, не скри огорчението си от довчерашните си съпартийци, които не само не направиха никакво усилие да го защитят след коментара му за жертвите на домашно насилие, а направо му посочиха вратата.

Източник: Уикенд