Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков ще бъде новият министър на вътрешните работи във второто правителство на Димитър Главчев.

 

Това потвърдиха запознати с проекто-състава на кабинета, който утре Главчев ще представи на Румен Радев.

 

Още в петък медията ни се свърза с Илков, за да коментира изтеклата информация, че ще замени Калин Стоянов начело на силовото ведомство.

Тогава обаче той нито потвърди, нито отрече с категоричност. "Не мога да направя никакъв коментар към настоящия момент, защото никой не ми е отправил предложение", заяви Илков в последния работен ден на седмицата.

 

Същинските преговори с Главчев са се развили след това, като в крайна сметка шефът на "Национална полиция" е склонил да заеме горещия пост.

 

Утре точно в 10 ч. служебният премиер ще представи Илков и останалите министри в кабинета си пред Радев.

 

Припомняме, че около поста на Калин Стоянов се разпали грандиозна война, след като ППДБ настояха той да освободи кабинета си в Министерството на вътрешните работи и до изборите за нов парламент за силовак №1 да бъде избрана друга фигура. 

 

Въпреки опита на Кирил Петков и компания да извиват ръце, Горица Грънчарова-Кожарева предложи кабинет със Стоянов. Но се стигна до безпрецедентната ситуация Радев да откаже да издаде указ на служебното й правителство именно заради настоящия МВР-министър в списъка на Горица. 

 

Атанас Илков е директор на Главна дирекция "Национална полиция" от октомври 2022 г. Илков е роден през 20 декември 1964 г. Той завършва право в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. През 1987 г. става част от системата на МВР, като първо работи в отдел "Криминална полиция" в Пазарджик, а впоследствие става началник.

 

От юли 2016 г. до 2017 г. е началник на отдел "Криминална полиция" в ОДМВР-Пловдив, след това до юли 2019 г. е началник на ОДМВР-Пловдив и след това на ОДМВР-Кърджали. От 2020 г. ръководи Центъра за специализация и професионална подготовка в Казанлък.

Източник: pik.bg