Заради неспирната яростна битка за поста външен министър след ротацията, партньорите в коалицията ГЕРБ и ПП-ДБ, са на нож. Меракът за апетитния пост доведе до охлаждане на отношенията между премиера Николай Денков и бъдещия министър-председател Мария Габриел, след като и двамата настояват да поемат международната политика.

 

„Денков се е запънал здраво и не иска да е образователен министър, а твърдо настоява да е външен. Борисов обаче не отстъпва, и затова ПП в краен вариант ще пробват с компромисната фигура на бившия служебен министър и дипломат Марин Райков“, обясниха запознати с кървавия дуел между двете големи партии.

 

Десните обаче са шокирани и от тази оферта, защото Райков е с тежка номенклатурна биография. Освен че е син на прочутия дипломат от кариерата Райко Николов, който е в САЩ

още през 70-те години на миналия век, бившият служебен министър се оказва внук на комунистическото страшилище Милко Балев по майчина линия. Запознати с родословното дърво на дипломата разказват, че баба му е сестра на другаря Балев.

 

„Сега само това, остава - пак ченгета и комунисти да заемат ключовите постове в държавата. Не стигат ДС корените на Васил Терзиев, ами сега и това. Марин Райков изобщо не е оферта, въпреки че е обигран дипломат и вече е бил министър“, възмущават се политици от демократичния лагер.

 

Някои пък го иронизират, като го оприличават на луксозен парфюм заради посланическите постове в Рим, Париж и Лондон. Такъв бил и прякорът му – Марин Парфюма.

 

Марин Райков е роден във Вашингтон на 17 декември 1960 г., когато в посолството ни работи баща му Райко Николов. Родителят му е тежка гвардия дипломат от кариерата, един от най-авторитетните ни през 70-те и 80-те години. Работил е като секретар и съветник в дипломатическите ни представителства във Вашингтон, Париж и Прага, като мандатът му включва бурната 1968  г.

Бил е посланик в Кувейт, Южен Йемен, Югославия. Мандатът му в Италия през 80-те съвпада с процеса срещу Сергей Антонов. Дипломатът бе разкрит като агент на ДС и КГБ под кодовото име „Виноградов“.

 

След като завършва Международни отношения, Райков-младши започва дипломатическа кариера във Външно министерство през 1987 г. Той е първи секретар в българското посолство в Белград по време на войната в Босна през 90-те. В политиката нагазва през 1998 г., след като е назначен за зам.-министър в кабинета на Иван Костов, т.е. заместник на Надежда Михайлова с ресор „Балканска политика“. Следва посланически пост в Париж и Рим.

 

През 2009 г. е назначен за заместник-министър на външните работи в правителството на Бойко Борисов. От 2010 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция. Пикът в политическата му кариера е 2013 г., когато президентът Росен Плевнелиев го назначава за служебен премиер. В същото време Райков поема и поста на външен министър.

Източник: Уикенд