ГЕРБ сложи ръка на апетитните министерства, остави горещите картофи на „Промяната“

Сякаш през деветте месеца управляващите не бяха наясно, че ги чака ротация и вече две седмици не могат да решат как да върви разпределението на управленската баница. Уж плавна и описана подробно, рокадата на най-високия властови етаж в държавата се превърна в среднощни дебати на закрити врата, гробно мълчание пред обществото и тайни договорки и пазарлъци. И нищо не е окончателно – ситуацията се мени почти на всеки час.

 

До сряда вечерта двата преговорни екипа на ГЕРБ – „малката коалиция“ не бяха излезли със стиснати ръце за ново правителство, а президентът Румен Радев натисна педала и даде мандата на първата политическа сила – партията на Бойко Борисов. Така Мария Габриел, която се очаква да е премиер, и партията, която я подкрепя – ГЕРБ, имат точно една седмица да финишират пазарлъка, тъй като с връчването на мандата започва да тече срокът за изпълнението или за неизпълнението му. До този момент според запознати на масата пред двата екипа е имало няколко сериозни сблъсъка, сред които обаче не изпъквало името на Асен Василев, а това на МВР шефа Калин Стоянов.

 

ПП-ДБ отдавна искат той да си тръгне, ала той има сериозно рамо в лицето на ГЕРБ, и както се говори, на ДПС, които вече са фактор в държавната власт, ако и да нямат свои кадри. Според запознати дори се завъртяла интригата, че Бойко Борисов ще преглътне оставането на Асен Василев като финансист №1, ако партньорите благословят оставането на министър Стоянов.

 

От ГЕРБ според депутати, разговаряли с дамите от преговорния екип, надделявали над исканията на коалиционните партньори и разказват, че партията на Борисов е сложила ръка на министерствата на външните работи, енергетиката, регионалното развитие, земеделието, спорта, туризма и икономиката. Партията искала и смяната на военния министър Тодор Тагарев, но на този етап там няма „договорка“.

 

Мария Габриел и придворните й дами никак не се натискали партията им да получи здравеопазването и социалната политика – най-тежките министерства и ползващите е съответно с най-малко одобрение от обществото. Очаква се ведомствата да останат в ръцете на десницата, като търсенето на здравен министър щяло да е сериозен проблем за тях, докато ГЕБ имали веднага кадри в ръкава.

 

Партията нямала силен интерес и към Министерството на иновациите, както и към просветното ведомство, макар че изтъкнали, че и за тези ресори имат подготвени личности.

 

Според запознати темата ДПС също не е била подмината по време на дискусиите. ПП са били категорично против възможността партията да може да поставя свои хора в регулаторите и настоявали изрично да се посочи ограничение, което обаче ГЕРБ отказали да направят.  Темата за регулаторите пък била подемана най-вече от десницата, докато Мария Габриел и другите депутатки постоянно я „отлагали“ занапред в разговорите. Причината – регулаторите в момента са изцяло с кадри на партията на Бойко Борисов и затова и бившият премиер обяснява как темата не е приоритетна и първо трябвало да се говори за министерски кресла и общо управление.

 

В разговорите пък депутатката Рая Назарян била една от най-критичните към партньорите, а темите, по които спорела, били подавани предварително преди срещите от уж вътрешната опозиция на ГЕРБ в лицето на Томислав Дончев. Назарян и Деница Сачева са били най-остри по време на разговоритеq докато Мария Габриел и Теменужка Петкова били от „добрата страна“.

Самата Габриел е била крайно  диалогична, разкриха още депутати, тъй като целта на Бойко Борисов реално не била да се отиде на избори, смятат те.

 

Такива заплахи обаче се чули и от двете страни на масата за преговори. Запознати споделиха, че освен кадровите рокади в министерствата двата екипа са обсъдили и областните управители. ГЕРБ изразили недоволство от поведението на губернаторите на София и Бургас спрямо кметовете на партията си, като обвинили ПП-ДБ, че пречат умишлено на работата на градоначалниците, и поискали незабавни смени.

 

Десницата пък настояли областните управители да бъдат назначени според партийността на кмета, но Мария Габриел и свитата й се противопоставили, тъй като партията им има много повече местни управници. Затова настояли губернаторите да се разпределят наравно – идея, която обаче не била приета, и въпросът все още бил отворен.

 

На масата за преговори се опитали да завъртят за обсъждане и разпределения на магистрати по квоти и назначение на евентуален нов главен прокурор, разкриха още депутати. Там обаче бъдещият премиер Мария Габриел проявила достатъчно дипломатичност да не коментира никого конкретно, тъй като собствената й партия все още няма категорична яснота, кого би издигнала на мястото на Борислав Сарафов, и парирала опитите въобще да се обсъжда темата.

Според запознати обаче на този етап не Христо Иванов, а ГЕРБ ще могат да се похвалят със свой обвинител №1.

 

Относно бъдещето на „сглобка версия 2.0“ също имало пререкания. Първоначално ГЕРБ настояли новото правителство да управлява следващите 3 години, ала от ПП се възпротивили и на този етап управляващите са си стиснали ръцете да опитат късмета си и за следващите 9 месеца. Категорично е било уточнено, че новият председател на парламента ще е ген. Атанас Атанасов, който пък бил недоволен, че собствените му хора ще го оставят на този пост едва за 9 месеца.

 

Въпреки бурните полемики и кадровите разпределения според депутати няма да има предсрочни избори за нов парламент, тъй като нито една от партиите не може да си го позволи в този момент пред европейските партньори. А и нито една от формациите с изключение на ГЕРБ и ДПС не е подготвена за предсрочен вот нито има интерес от него. Президентът Румен Радев също се оказа в патова ситуация и няма полза от предсрочен вот или дори от служебен

кабинет според новите правила, приети от депутатите, тъй като трябва да назначи неизменно

за премиер човек от настоящата власт, а не негов послушник.

Източник: Уикенд, crimesbg.com