Българинът Андрей Новаков е най-влиятелният български евродепутат, принадлежащ към семейството на Европейската народна партия, научи ФАКТИ, позовавайки се анализ на EUmatrix.eu, измерващ влиянието, което членовете на Европейския парламент са упражнили върху политиката на ЕС от началото на настоящия парламентарен мандат (юли 2019 г. – февруари 2024 г.).

Сред първите 100 по влияние в Европарламента има още двама българи - Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и Илхан Кючук, АЛДЕ.

Анализът се основава на събирането на десетки хиляди факти и цифри от екипа на EUmatrix.eu, който има над 15 години опит в измерването на политическото влияние и на правенето на политики в ЕС. При претеглянето на критериите експертите са се консултирали с широк кръг от практици от ЕС.

Изследване има за цел да помогне както на професионалистите, така и на гражданите като цяло да разберат тънкостите на политиката зад изготвянето на политиките на ЕС и да идентифицират водещите фигури, които оформят законодателството за над 440 милиона граждани.

Проучването, което се провежда редовно, измерва влиянието чрез комбинация от критерии, групирани в следните категории: официални и неформални лидерски позиции, действителна законодателна работа, политическа мрежа, членство в комисии и поведение при гласуване.

Пълният списък на най-влиятелните евродепутати в различните области на политиката може да бъде намерен ТУК.

Източник: fakti.bg