Ексдепутатът от ГЕРБ и основател на маргиналната партийка „Баста“ Емил Димитров, се е преселил окончателно в южната ни съседка – Гърция. Той се мяркал в София само от дъжд на вятър.

 

Запознати обаче припомнят, че в силните си години бе превърнал Етрополе в свой частен град, а в ловните си стопанства „Елен” и „Шерба” посрещаше височайши гости, сред които са президентът Георги Първанов, тогавашният премиер Бойко Борисов, бизнесменът Валентин Златев, Христо Стоичков и кой ли не.

 

И така, докато един ден Емил Димитров неочаквано заяви, че е заплашван не от друг, а от самия Цветан Цветанов, по това време вътрешен министър и втори човек в ГЕРБ. А малко след това Емил Димитров се раздели не само с ГЕРБ, но и с печелившия си цигарен бизнес и се изнесе трайно в Гърция, където имал луксозно имение в Халкидики.

 

Запознати твърдят, че предисторията на този скандал е много пикантна. Това са годините, в които Цветан Цветанов като вътрешен министър е много силен, а полицейските акции следват една след друга. Друг е въпросът как ще приключват след това в съда и какви обезщетения ще плати България на арестуваните в тях. Така или иначе в онези времена няма как да е известен финалът, но пък акциите на Цветанов засягат големи интереси.

 

Кръгът около Емил Димитров е сред потърпевшите. И тогава според запознати е измислен план, който да усмири втория в ГЕРБ. Според мълвата неговият близък Веселин Маринов е наясно с тайните на Цветанов, нещо повече – според мнозина той е подставеното му лице и перач на пари. С тайните на двамата приятели е наясно и тогавашната съпруга на певеца –

невярната Цветанка. Тя охотно ги споделя с тогавашния си любовник Христо Стоичков, когото кокетно нарича „Амор”. Само че мястото, където се срещат, твърди се, че е хотел в Етрополе, е оборудвано с техника за подслушване и записване. При това никого, освен може би Веско Маринов, не интересува изневярата на Цветанка, а това, което тя споделя със Стоичков. Записите веднага са изпратен на Цветанов. Само че юмрукът на партията, в каквато роля е влязъл по онова време вътрешният министър, не се оставя да бъде изнудван. Нещо повече, казват, че той веднага скочил не само на Емил Димитров, но и на близкия му приятел Мирослав Найденов, когото Цветанка също романтично нарича „Амор”.

 

Развръзката е почти мигновена – Цветанка се разделя с Веско Маринов и намира утеха при тогавашния говорител на ЦСКА Иван Ченчев, днес тежък депутат от БСП. За Емил Димитров и Мирослав Найденов се оказва, че няма повече място в редиците на ГЕРБ. , а опитът им да създадат собствена пария „Баста” завършва с фиаско. Днес партията няма никаква

 дейност.

 

Притеснен от острата реакция на Цветанов, Емо Фаса търси „спасение”, като дава гласност на конфликта им. Той обяснява в медиите надълго и нашироко, че няма общ бизнес с Миро, както свойски нарича Мирослав Найденов. Това били инсинуации на Цветанов, който при това се ровел и развявал „чаршафите на Миро”. „Той се вре в чаршафите на всеки и развява компромати, когато реши да го смачка. Цветанов недолюбваше и мен, и Миро, защото не му позволихме да притисне горската Система и да сложи „“свои фирми”, развива версията си за тежкия скандал Емил Димитров. Заявява още, че разполага с обилен материал, който е депозирал при нотариус в чужбина като гаранция за сигурността си.

 

Емил Димитров: Страхувам се да върна семейството си в България

Върхът на откровенията на развенчания гербаджия в твърдението му за структури в МВР, които изпълняват мокри поръчки. Поради това извел детето си в чужбина. „Затова се страхувам и няма да върна семейството си в България", зарича се навремето Емил Димитров и както се вижда, изпълнява заканата си. Друго негово откровение с непреходна стойност е, че Цветан Цветанов натискал бизнесмени да прехвърлят дялове от фирми. „Не става въпрос за купуване, а за прехвърляне. Аз съм го чул от потърпевши“, обявява Димитров, но така и не сочи доказателства.

 

Дали обаче самият той е наистина „очернен“? Като депутат господинът с прякорите Фаса и Ротманса, се запомни най-вече с лобистките си поправки в законите за лова, за здравето и за тютюневите изделия. Прословути по онова време бяха фирмите му „Фабрика Медикет“, стопанисваща ловните стопанства „Шерба” и  „Етрополе” и „Симеон2“, дистрибутор на цигари. В силните си години Емил Димитров е домакин на сбирки с известни политици в някогашното затворническо общежитие край Етрополе, приватизирано от него и превърнато в луксозен частен клуб.

 

Местните хора наричат това място „Затвора“ и споменават известни имена, които всеки уикенд плющели карти в клуба на Фаса. Покрай тези сбирки Димитров неусетно влязъл под кожата на влиятелни фигури в ГЕРБ и станал депутат. Това пък дава голям тласък на бизнеса му, специално на дървената сеч. Фирмата му „Фабрика Медикет“ подписва договор за концесия за близо 240 000 декара гори за много години напред. Номерът е, че компанията на Емил Димитров плаща дървесината по държавни цени като в същото време отдава дърводобива на частници и взема от тях далеч по-големи пари. Чиста работа!

 

В директорския борд на „Фабрика Медикет" е бизнесменът Славян Теофилов.

Той с може би най-близкият партньор на Емил Димитров, нищо че през 90-те години е съратник на Поли Пантев. Според данни на МВР в онези години той се появява  в контрабанден канал на СИК за внос на черна техника от арабските страни, а също и в канал за вносна фалшиви бандероли за алкохол от Украйна.

След приватизацията става хотелиер в „Слънчев бряг". А когато Емил Димитров се кандидатира за депутат през 2009 г., при това за водач на листата на ГЕРБ за Софийска област, отвежда групи избиратели на морски туризъм в хотелите на Теофилов. Схемата проработва далеч преди да се сети за нея бившият кмет на с. Галиче Ценко Чоков.

 

Емил Димитров се прочу и с лобистките си поправки в закона, с които през 2010 г. успешно отложи във времето забраната за пушене на публични места Тя беше приета 2 години по-късно – през 2012 г, след дело по жалба на сдружение „България без дим“. Разкри се още, че Емо фаса е в дъното на забраната да се продават т.нар. „цигарени гилзи“, пълни с рязан тютюн. Разбира се и тази забрана е в полза на фабрично направените цигари, чийто основен дистрибутор тогава е „Симеон 2“.

 

Според върховния административен съд интерес от лобистките му действия тогава в парламента, са имали съпругата му Буряна, баща му Делчо, майка му Елеонора и брат му Станко.

 

Днес Емил Димитров може да е далеч от България, която така и не оцени размаха му на парламентарист-лобист, но братовчед му – ген.-лейтенант Димитър Димитров е кмет на Етрополе още от 2015 г.

Източник: Уикенд, crimesbg.com