“На местните избори бяхме сами срещу всички. Няма да позволим нашата победа да бъде открадната чрез манипулации и машинации. В името на справедливостта ще се борим в съда до край за да докажем тази истина. Няма да позволим хора, които случайно са попаднали в политиката, да омаловажават нашите резултати. Последните избори бяха изключително успешни за местната коалиция, за градската организация и за нашия кандидат. Очевидно е, че наистина има нагласа за промяна на управлението в София. За най-голямо съжаление, последните два месеца и половина бяха абсолютно безплодни в СОС. Нанесоха много щети, градът в момента е в аварийно състояние”, заяви ексклузивно за “Свободно слово” председателят на групата на социалистите в СОС и на БСП-София Иван Таков на нарочен брифинг по повод установените от съда разминавания в резултатите от над 90% от анализираните изборни протоколи.

 

“Реалният резултат на изборите за кмет на София се различава от обявения. Потвърждават се съмненията ни, че кметът на София не е избран, а е назначен. Няма да позволим победата ни да бъде открадната чрез машинации!”, категоричен е Таков.

 

“Имаме вече приета от съда експертиза, която ясно и категорично показва, че в над 90% от анализираните протоколи има разминавате между подадените и отчетените данни. Това е нещо, което ние ни казахме веднага след изборите и то се виждаше с просто око. Анализирани са 1/6 от секциите с машинното гласуване. Въз основа на тази експертиза съдът разшири този обхват и постанови да бъдат анализирани и останалите секции”, разясни той.

По думите му, от 313 секции в София които са проверени, само в 13 не е имало грешни изборни протоколи при местните избори през октомври. Това е установила съдебната експертиза, поискана от БСП-София.

 

“Не казваме в каква посока са недействителните гласове, за единия или другия кандидат. За нас е важно, че в крайна сметка на тези избори не е решавал избирателят, а други хора", заяви на свой ред общинският съветник от БСП и кандидат на партията за председател на общинския съвет Диана Тонова.

 

Столичните социалисти коментираха, че искат да се установи дали флашките от машинното гласуване са били манипулирани. Има съставени над 400 протокола за машинното гласуване, което потвърждава, че сериозна част от избирателите не са могли да упражнят правото си да гласуват с машина.

„Дори част от флашките липсват, в големи училища и голям брой избиратели, за които не е ясно дали може да се провери как е гласувано, което може да промени целия вот. За сега обаче се изчаква съда да вземе решение“, допълниха от градската централа на “Леге” 10.

Иван Таков се обърна към колегите си от Столичния общински съвет: "Времето за шикалкавене приключи. Трябва да се намери решение. ГЕРБ и "Възраждане" е време да излязат от землянките и да поемат своята отговорност, която дължат на техните избиратели. Жителите на града нямат време за губене".

 

От своя страна общинският съветник от групата на БСП в СОС Ваня Григорова заяви, че бюджетът на София е абсолютно същият като миналата година. Тя обяви, че по време на обсъждането на бюджета миналата седмица "кметът просто избяга, притеснен от въпросите".

"Трябва да има прозрачност, трябва да е ясно какви са позициите и исканията на отделните групи общински съветници", подчерта Григорова и определи като парадоксално, че в презентацията на Васил Терзиев за бюджета е пишело "прозрачност при изготвянето, обсъждането и приемането на бюджета", но това не е било така и се разминава с действителността.

 

“На първо място в бюджета се вижда, че приходите от данъци върху недвижими имоти са заложени най-високи в групата на данъчните приходи. Това определено не е устойчиво управление на приходите и разходите, и ние ще зависим изключително много от имотния пазар”, коментира Григорова. Тя настоя отново за изработване на общинска жилищна политика. “В транспортния сектор, например, се говори освен за заплати и за общежития, в които да се настаняват работещите в транспортния сектор, които не живеят в столицата. След като бюджетът изключително много разчита на имотните сделки, би трябвало от тези приходи да се разработи жилищна политика”, убедена е тя.

 

Григорова разкритикува и т.нар. граждански бюджет, който предвижда да се дават по 200 хил.лв. на районите за инвестиции. “Чудесно, но това управление отново приоритизира централните райони. Дава 200 хиляди за крайните райони - там, където се изискват най-много инвестиции и 500 хил.лв. за централните райони. Отново нуждите на хората от крайните квартали ще бъдат неглижирани”, разгневи се тя.

 

По думите й, с този бюджет не могат да се покрият и увеличените заплати от миналата година. “Заплатите дори такива, каквито са в момента, от този бюджет не могат да бъдат покрити. Увеличените заплати също не могат да се покрият. Няма заложени средства за купуване на подвижен състав, което е особено важно, в автотранспорта имаме тежък недостиг на автобуси и не виждаме отговор на този проблем в бюджета”, уточни Григорова. Сходен е проблемът и в останалите ключови сектори като “Здравеопазване” и “Култура”.

 

Според Милка Христова от групата на “БСП за София”,  е притеснително, че в протокола на ОИК в частта жалби и сигнали има „една голяма, тлъста нула“.

„Протоколът е качен в сайта на ЦИК. Но това не е вярно! Има съставени над 400 протоколи от СИК-овете във връзка с машинното гласуване.

 

„Липсват 16 флашки, те изобщо не са могли да бъдат проверени. 13 от тях са от район „Слатина“! Не е ясно как е гласувано в най-големите училища в района. Ако след цялостната проверка на целия обем секции се окаже, че повече от 100 флашки липсват, това може да промени целия вот“, обясни Милка Христова.

По думите ѝ, когато няма сертифициран електронен подпис, има предпоставка за манипулации на файловете. „Това е заключението на вещите лица. Бившият зам.- министър на електронното управление Благовест Кирилов ни показа на практика как е възможно да бъде променено съдържанието на запаметените резултати чрез софтуер. Манипулирани ли са резултатите от изборите в София?!“, попита още Христова.

Източник: svobodnoslovo.eu