Президентската институция, а не правителството, е трябвало да бъде домакин на украинския държавен глава Володимир Зеленски и свитата му у нас. Екипът на държавния глава Румен Радев обаче е подлял вода на Зеленски, след като от Киев се обадили с искане за държавно посещение.

 

Щабът на Радев изслушал украинската страна, която настояла да посети държавата ни, ала вместо да прозре от това престиж за президентската институция, тръшнал телефона с отговор, че Радев ще може да приеме украинския си колега през есента, около октомври.

 

Двама съветници на Румен Радев „изгоряха“ покрай резила със Зеленски

Екипът на Румен Радев буквално отсвирил най-прочутия човек на света в момента, а от щаба на Зеленски изпуснали слушалката от шок и изненада заради безподобното отношение и пренебрежение. За радост щабът на Володимир Зеленски опитал да организира повторно посещение на лидера си в България като се свързал с външния министър и вицепремиер Мария Габриел. Тя, заедно с Томислав Дончев от ГЕРБ организирали всичко, както си му е редът за визитата на украинския президент, но заради отказа на Радев от „Дондуков“, 2 всички научили за предстоящото посещение и така изтекла предварително информацията, че Зеленски идва на еднодневно посещение у нас. 

 

Военният министър Тодор Тагарев публично обяви, че подобно изтичане на информация е не само непрофесионално, но и изключително опасно и подронващо престижа на българските институции. На свой ред президентът Румен Радев се принудил да премести октомври през юли и да проведе срещата с украинския си колега, която премина под знака на пълен позор за държавния ни глава и той стана за резил пред украинската делегация и колегата си

Зеленски.

 

Гневен от унижението и бесен, че не е имал време да се подготви щателно за прочутия гост със зелената тениска, президентът извадил и секирата на „Дондуков” 2, разкриват запознати.

Радев отдавна бил набрал на съветниците си и десни ръце в институцията – Пламен Узунов и секретарят Димитър Стоянов, които начаса били разжалвани от високите си постове.

 

Стоянов вече не е главен секретар на президента, а просто секретар по отбрана, а на Узунов държавният глава свалил пагоните на личен съветник и го разжалвал в чин „съветник по правни въпроси“.

 

Не само заради скандала с отсвирването на Зеленски президентът размахал метлата. Из коридорите на „Дондуков“ 2 се говори, че Радев твърде дълго търпял съветниците му да си разиграват коня и да въртят схеми и далавери. Говори се и че понижените съветници скоро няма да са част от администрацията на президента, като Радев щял да ги отстрани окончателно.

 

Очаква се самият той наесен да се нуждае от чист имидж на Президентството, а Пламен Узунов, нашумял с подаръчните пликчета от митнически шефове на видеозаписи, и Димитър Стоянов, за когото се шушука, че е взел апартамент от фонда на Министерството на отбраната на „цена за свои хора“, определено не допринасят за това.

Източник: Уикенд