В далечната 2016 г. варненската управа търси начин да облагороди дивия плаж в местността „Карантината“. Причината е, че на въпросното място прословутият бизнесмен Данаил Славов, по-известен като Дидо Дънката, фигуриращ в множество МВР разработки като крупен контрабандист, вдига поредния огромен като Китайската стена апартаментен комплекс и търси начин да повиши цената на имотите.

 

Прекрасната морска панорама, откриваща се от прозорците е недостатъчна, баровците искат да има и къде да си паркират яхтите. Моментът е изключително удобен, тъй като точно тогава е времето за кандидатстване за европейски средства по програмата „Инвестиции в съществуващи рибарски пристанища“. Но наблизо няма пристанище, а само див плаж и раздрънкан кей, навлизащ 20-30 метра в морето.

 

Кметът Иван Портних, за когото цяла Варна е убедена, че е от най-близките приятели на Дидо Дънката, намира изход. Разбира се, с помощта на тогавашното правителство, което на 4 октомври 2016 г. прехвърля на Варна 3,5 дка държавна земя в района на „Карантината“.

 

Мотивът е, че кметството ще кандидатства за модернизация и реконструкция на рибарското пристанище „Карантината“, нищо че там подобно съоръжение няма, но пък е повод да се източат пари от Брюксел.

 

Общинарите, за да им е „чиста“ съвестта дори правят хидротехническо съоръжение” – просто са сглобени набързо няколко понтона, които гордо са обявени за „пристанище”, понеже без него не могат да се докопат до парите. За измамата съдействат и от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, като на картите там плажът е изтрит. Затова пък накрая в документите, с които Варна се бори за милионите от ЕС, мястото е описано като пристанище за рибарски корабчета и лодки за разтоварване, обработка и търговия с риба. Проектът предвижда то да стане най-модерното по Северното Черноморие.

 

Така с помощта на правителството и съответните технически служби Варна и нейният кмет Иван Портних се класират успешно за 8 млн. лева от Европейския фонд за морско дело и рибарство. Целият проект, който ще вдигне до небето цените на поредния бетон на Дънката върху варненския бряг е за 14 млн. лева.

 

Дидо Дънката „изпържи“ здраво варненския градоначалник Иван Портних

Първата копка на „разширяването” на несъществуващото пристанище е направена на 21 май 2019 г. От кметството твърдят, че след реконструкцията, на порт „Карантината” ще спират 116 корабчета и яхти, за които са осигурени вода и ток. През юли 2021 г. модернизацията приключва и резултатът е далеч от хвалбите – изграденото с европейско финансиране рибарско пристанище ще може да приема едва 43 плавателни съда. След година кметството вкарва допълнително над 362 хил. лв. за да достигне пълния си капацитет по проект. Друг е обаче въпросът дали въобще в този пристан ще могат да акостират лодки, яхти и рибарски корабчета. Да не споменаваме, че по проект е трябвало да има и рибна борса с ресторант. При това сградата за тях вече е построена, но те по една или друга причина още не работят.

 

Оказва се, че като цяло мястото е неудачно избрано за пристанищно съоръжение. Наблизо е входът за Варненското езеро, а теченията влачат наноси. Затова и само година след откриването на уж рибарското пристанище входът към него е затрупан от пясъци. Вместо необходимите 3-4 метра дълбочина нивото на водата е паднало под половин метър, обясняват експерти. С две думи - до кейовете може да стигне само надуваем дюшек, всичко друго трудно може да влезе в новото пристанище на дуета Портних – Дидо Дънката, защото ще заседне.

 

Проблемът не е бил тайна още при старта на строителството. За това напразно са се опитали да алармират авторите на проекта за порт „Карантината” проф. Румен Кишев и проф. Снежана Мончева. В БАН са взели 360 000 лева и коректно са се опитали в писмо до общината да обяснят, че проучването за наноси ще отнеме поне 2 години. Портних обаче бърза да усвои парите по проекта и директно започва наливането на бетона.

 

Резултатът е видим. На 4 януари 2021 г. премиерът Бойко Борисов разглежда новото рибарско пристанище в компанията на Иван Портних и сипе похвали за видимите резултати, както само той умее. Година по-късно обаче пясъкът е затлачил входа и това също е видимо с просто око.

 

В началото на 2023 г. от общината най-после се сещат, че има проблем. Специално наета драга започна ударно да изгребва наносите, натрупани на входа. Казват, че там са натрупани над 47 хил. куб. метра пясък. Дори и да се премахнат, това ще е временно решение. Максимум за година-две пак ще се затлачи, допълват с половин уста чиновниците. Подчинени на Портних вече били влезли в контакти с експерти от Нидерландия, които да изготвят проект как да спре трупането на пясъци. Разбира се техните услуги няма да са безплатни. Както и допълнителното строителство на още няколко съоръжения за укрепване на брега, с чиято помощ да се отпуши веднъж завинаги входът на “Карантината”. Според експерти всичко това щ погълне поне 3-4 млн. лева от бюджета на община Варна.

 

Отделно се очаква и глоба от Брюксел заради калпавия проект. Според европейските правила тя ще е 8 млн. – точно колкото са и усвоените пари за пристанището. Скандалът сякаш няма край. Тези дни, тоест две и половина години, след като лентата е прерязана, Портних изпищя, че е жертва на политическо преследване от европейската прокуратура, която щяла да го арестува.

 

„Аз уших байряка! Аз му турих знака!“ – това написа във фейсбук депутатката от ДБ Стела Николова по повод разразилата се буря във Варна за далаверите около „Карантината“.

„Разследването на европейската прокуратура за рибното пристанище „Карантината“, е по мой сигнал“, побърза да напише Николова. Тя уточни, че е дала показания още през юли в европейската прокуратура в София. Затова била много учудена, че Портних не я напада нея,  а се захванал направо с европейския прокурор Теодора Георгиева.

 

„Нали ГЕРБ вярваха в правосъдието и съдебната система?! Или вярват само, когато им прекратяват производствата?“ , възкликва Николова. Към днешна дата варненският кмет все още не е арестуван.

Източник: Уикенд crimesbg.com