Временната комисия по сигурността на машинното гласуване изслуша влогъра Станислав Цанов във връзка с изнесени в предаването му твърдения за възможна манипулация на резултатите от машинния вот и заплахи за живота на водещия, отправени от Алексей Петров. Създаването на тази комисия стана по инициатива на БСП и се реализира броени дни преди старта на предизборната кампания.

 

Народните избраници се обединиха около идеята да се направи експеримент с машините, на който да поканят чуждестранни специалисти, за да бъде доказано, че не е възможна или е възможна евентуална манипулация на вота. 

Цанов заяви пред комисията, че първоначално е отказал първоначално да присъства на изслушването, но е бил задължен по Конституция.

 

"В последните няколко години се занимавам със създаване на материали, финансирани на децентрализиран принцип. Това означава, че продукцията в моя канал "Цанов - Напред и Нагоре" не се финансира по стандартния начин, над мен няма шеф, няма НПО, няма друго финансиране, извън това на моите патрони, които със свой месечен дан до 50 лв. месечно ми позволяват да правя това, което считам за независима журналистика. Аз също нямах желание да бъда тук днес. Аз отказах не защото смятам, че съм незаслужил да бъда тук, а защото смятам, че от тази комисия нищо няма да произлезе", посочи той.

 

Влогърът дойде на комисията с Николай Марков - бивш ръководител в НСО и преподавател. "Той беше човекът, който още преди убийството на Алексей Петров ме успокои и ми даде вяра, че някой ден истината ще излезе наяве. Бях задължен да дойда тук по силата на Конституцията. Моята първоначална идея и план беше да гостувам само и единствено в Европейския парламент, където има интерес да бъда изслушан", каза още Цанов.

 

Той обясни, че страшното било, че е видял собствените си чатове от няколко платформи разпечатани. "И това е по-важно от "скапаното машинно гласуване. 70% от хората не ходят да гласуват, затова им е все тая машина или хартия. Чрез нерегламентираното ми следене Алексей Петров разбира за чатовете ми, свързани с машини", добави Цанов.

Цанов беше приготвил извадки от видеото, което беше излъчено пред депутатите.

 

"Аз знам, че това е комисия, чийто акцент е машинното гласуване, но в моята история това е вторичният въпрос. Искам да си представите какво е в продължение на една година, че всичко, което си си писал с някого във всяка платформа, всяка твоя снимка, всеки чат е бил в ръцете на трети лица от ъндърграунда и лица, които се борят за днешното управление", каза журналистът след края на видеото.

 

След излъчването му обаче се завихри скандал, провокиран от Явор Божанков от ПП-ДБ, който определи като фарс изслушването на Цанов. Божанков попита какво общо има работата му с работата на комисията, която е посветена на машинния вот, както и дали е подал сигнал до прокуратурата.

 

"Каква е целта на тази комисия? Да изслушаме експерти, да намерим къде изборният процес може да бъде усъвършенстван и гарантиран, или да превърнете тази комисия в абсолютен фарс? Извънредно заседание по време на предизборна кампания за някой, който има свой YouTube канал, как ви звучи? Не протестирам да изслушаме експерти и ЦИК, но каква е експертизата на Цанов и какво ще произлезе от това? Опитвате се да атакувате принципа на машинното гласуване, не виждам друга логика и каква информация можем да получим от този човек", възпротиви се той.

 

Председателят на комисията Георги Свиленски скастри Божанков, че "не е фарс, нито шоу". По думите му единствената цел е да бъдат изяснени фактите и обстоятелствата около възможността да бъдат манипулирани машините и машинното гласуване.

 

Депутатите изслушаха ютубъра Цанов за манипулации с машинния вот и заплахата за убийство (ВИДЕО)

 

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" се хвърли да му спре микрофона, а Йордан Цонев от ДПС се скара на Божанков със забележката, че не е дошъл на комисията, за да слуша него.

 

Станислав Цанов обяви още в средата на септември, че опитът му да провери как работят машините за гласуване и могат ли да бъдат манипулирани е станал повод за разговор с бизнесмена и бивша барета. В канала си "Цанов напред и нагоре" ютюбърът публикува запис, за който твърди, че съдържа заплахите, отправени от Алексей Петров. Пред БНР той добавя, че го пази като "гаранция за живота си". В излъчените материали гласът, за който се твърди, че е на Петров, разкрива и че има манипулации, извършени с машинния вот.

 

Цанов публикува и откъси, в които бива наричан терорист, както и че някой ден "ще носи отговорност". Ютюбърът и журналист на свободна практика призова институциите да проверят дали е имало връзка между Алексей Петров и машините за гласуване и дали гласът, отправящ заплаха към него, е на покойния бизнесмен.

 

По този повод министър Калин Стоянов обяви, че резултатът от проверката "в най-скоро време" ще стане ясен, а самият Цанов ще бъде извикан в столичната дирекция на вътрешните работи за разпит.

Източник: dir.bg