БСП в столицата е разтърсена от гняв, недоволство и открити борби. Причината за случващото се е листата за местния парламент за вота, който ще се проведе на 29 октомври. След като БСП и леви формации единодушно ще издигнат синдикалистката Ваня Григорова за кмет на София, партийците обърнали поглед към нов повод за ежби – подредбата на листата за местния парламент в града.

 

Лидерът на столичните социалисти Иван Таков от дълго време е в остър конфликт с лидера Корнелия Нинова и въпреки, че сам получи номинации за кметския престол, се говори, че няма да води листата на БСП за вота. Надеждите му попарила лично Нинова, която не може да го понася заради постоянните му критики, че съсипва партията и че заради нея д-р Делян Георгиев вече е кандидат-кмет на „Обединени за София”, а не на БСП, въпреки успехите си и факта, че левицата друг районен кмет в София няма. Затова, въпреки че е харесван от столичната структура на червените, Таков е на ръба да отпадне от първото място в листата за общински съветници на БСП. При това не само заради разногласията си с Корнелия, а и заради факта, че издигането на Ваня Григорова принудило червената лидерка да стопли отношенията с „Левицата” на Мая Манолова и да води преговори и с „Български възход” на Стефан Янев.

 

Двете формации са част от широкото ляво обединение, което се готви да издигне Григорова заедно с БСП, въпреки че Манолова уж обяви, че издига Никола Вапцаров за кмет, а Стефан Янев се надяваше да намери достатъчно столичани, които да изберат неговата фаворитка Виолета Комитова. Нито един от двамата обаче нямало да бъде издиган за кмет на столицата, а по-скоро ще намерят места в обединената лява листа за СОС на БСП и въпросното обединение.

 

Червените поведоха люта вътрешна битка за листата

Мая Манолова също се надявала наесен да изразходва неизчерпаемата си словесна енергия от трибуната в местния парламент, а заради пазарлъците призовите места в листите можело да отидат именно при „коалиционните партньори“ вместо при сегашните съветници на БСП, които да повторят мандата си, възмутени са от подходите на лидерката си редови социалисти.

 

В името на бъдещата власт пазарлъкът стигал почти до истински рекет за първите пет места в проектолистата на червените, като Манолова искала лично да участва в списъка минимум на второ място, признаха побеснели социалисти. Стефан Янев нямал подобни амбиции и по-скоро тласкал напред Комитова.

Източник: Уикенд