Министърът на правосъдието в служебния кабинет се оказа правосъдният министър Крум Зарков.

 

В момента социалистът е ухажван от цели две партии да стане част от правителството на Николай Денков, което трябва да внесе скоростно бюджет и текстовете за промяната в НПК и Закона за съдебната власт, изготвени именно от Зарков. Или т.нар. „Закон анти-Гешев“.

 

Цели две партии ухажват Крум Зарков

Пръв Бойко Борисов обяви, че партията му ще подкрепи законите на Зарков, с намек министърът да пристане на новото правителство. Той неуморно повтаря, че именно текстовете на юриста с френско възпитание ще помогнат от утре да се събудим в правова държава.

 

ГЕРБ отдавна са хвърлили око на Зарков, който се ползва с невероятно високо одобрение не само в собствената си партия като част от вътрешната опозиция на БСП и най-върл критикар на Корнелия Нинова, а и в останалите формации, които днес мечтаят да видят Гешев на дръвника.

 

От ПП също имат интерес да привлекат възпитаника на „Сорбоната“, но там върл отпор давал коалиционният партньор Христо Иванов с няколко от клоакьорите си.

 

Зарков успя да спечели покровителството на президента Радев, който въпреки разлъката с Нинова удари по най-болното място, назначавайки в служебните си кабинети хора като юриста и Весела Лечева. На този етап обаче напъните на ГЕРБ и ПП да „вземат“ Крум Зарков в ротационния си кабинет клони към нулата. 40-годишният министър искал да остане верен на президента Радев и то не само защото го е взел под крилото си – просто Зарков бил напълно наясно, че новата идея за въртене на мандатите през 9 месеца може и да не изкара и половин година и тогава държавният глава пак щял да погледне към него за правния ресор в следващото си служебно правителство.

 

Зарков и без това се самопростреля политически още април, обявявайки, че ще бъде редовен министър „само с мандата на моята партия БСП“. Той не се и надявал не само да има коалиция, която да получи министерства, а и изобщо шефката му да успее да реализира мандат, дори ако го вземе. И именно това била вратичката за оставане при държавния глава.

 

Юристи коментират, че дори и Зарков да реши да стане част от кабинета „Денков-Габриел“, законопроектите му трудно ще попаднат в пленарна зала, където да бъдат обсъждани, критикувани и дори променяни преди второто четене. Той е служебен министър и не може да се кандидатира за депутат, съответно няма да може да защити текстовете си в пленарна зала, когато те стигнат до финал, а всеки законопроект може да ги коригира, както му е угодно.

 

 Създаде ли се и нов Министерски съвет, начело с Денков, приключва и правото на Зарков като министър да предлага промени и дори да „благодари на депутатите“, както се случи преди броени дни при приемането на създаване на механизъм за разследване на главния прокурор от правната комисия. Ситуацията е юридически патова, а промени ли се уклонът на заинтересованите да катурнат Гешев, текстовете на министъра без пост отиват в кофата, вещаят мнителни магистрати.

Източник: Уикенд