Петима социалисти кроят шапката на Корнелия Нинова с напъни да оглавят БСП, за да я дозакопаят, разказа източник от „Позитано” 20. Най-големи шансове засега били зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин и депутатът с криминално досие Борислав Гуцанов – Боби Медузата.

Според правилата на досега действащия устав председателят на БСП трябва да се избере чрез пряк избор от членовете на цялата партия през есента на следващата година. Междувременно през пролетта предстои свикването на редовен отчетно-изборен конгрес. Отсега обаче е ясно, че пет-шест човека вече се подготвят за надпреварата.

„Поне няколко души загряват на тъч линията. Един от тях е Борислав Гуцанов – Медузата, който като организационен секретар обикаля структурите на БСП по страната и си постила почвата за новата роля, в която иска да влезе. Той със сигурност има амбиции да смени Корнелия на поста”, обясни негов колега в парламента. Сериозни шансове обаче имал и Кристиан Вигенин, когото самата Нинова можела да посочи като наследник.

Освен това Вигенин открай време има славата на умерен и дипломатичен политик. „Той може да върне диалога в БСП, може да върне доверието в партията”, коментираха социалисти.

БСП на бунището: Петима свалят Корнелия Нинова, и Боби Медузата драпа за лидер

След последните местни избори у лидера на софийската организация на БСП Иван Таков също се събудили амбиции да поведе партията. Той обаче имал един сериозен проблем – разпознаваемост в София, но слаба популярност в страната. Освен това пренебрегвал факта, че на местните избори кандидатът на БСП Ваня Григорова получи добър резултат, но листата на БСП – не.

Крум Зарков бил другият, който не изключвал възможността да се върне на водеща позиция в БСП. Той дълго време беше фаворит на Корнелия Нинова, но сред ортодоксалните социалисти изгубил шансове да стане председател на столетницата, след като напусна Националния съвет на партията.

„Отиде съветник при Румен Радев и много трудно ще се върне в голямата игра. Част от партийната маса му се ядоса, че постъпи така, въпреки че хората го харесваха”, припомниха от „Позитано“ 20.

Всички кандидати обаче имали едно наум по отношения на Корнелия Нинова, която със сигурност щяла да се опита да остане на поста за трети мандат. Соцлидерката щяла да се позове на особено тълкуване на устава, че настоящият й мандат е първи подред от влизането в сила на новия устав.

„Ако все пак тя се реши да отлети за Брюксел като евродепутат, тогава можа да посочи за лидер на БСП своя пионка – Георги Свиленски. Той й е най-верен и ще се съгласи, ако го накара”, разкри червен депутат.

Източник: narod.bg