Георги Попов е магистър по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“. Бил е юрисконсулт в отдел „Обществени поръчки“ на „Топлофикация“ – София и юридически съветник в „Европейски център по законодателство, анализ и усъвършенстване на съдебните практики в ЕС“. Експерт е към Агенцията по обществени поръчки.  Депутат от ПП „Има такъв народ“ в 45-тото и 46-тото Народно събрание. От февруари до август 2022 г. е член на Борда на директорите на „Автомагистрали“ ЕАД. Член е на Управителния съвет на наскоро учредената „Балканска федерация за мир“. Георги Попов е председател  на ПП „Български гласъ“, която беше създадена в края на 2022 г. заедно с други участници в протестите от 2020 г.

 

„Български гласъ“ атакува местната власт

- Г-н Попов, Вие сте председател на ПП „Български гласъ“, която бе учредена в края на 2022 г. в Благоевград. Какви са Вашите политически амбиции и очаквания?

 

Г.П.: ПП „Български гласъ“ беше създадена от хора, които участваха в протестите срещу корупцията и политическия модел през последните години в България. Те бяха излъгани в своите очаквания, че новите политически формации, които се родиха от енергията на протестиращите български граждани, ще променят политическото статукво. Напротив, те станаха част от това статукво с оправданието, че само така могат да се борят срещу него. Дали избирателите им приемат тази очевидна подмяна на промяната, дали смятат за морално укоримо това политическо поведение, предстои да видим на следващите избори. В крайна сметка, последната дума винаги е на избирателя.

 

ПП „Български гласъ“ ще участва в местните избори през есента на 2023 година, както и във всички следващи избори в страната, това е смисълът на политическите партии. Предстоят събранията на структурите на ПП „Български гласъ“ в страната, където ще се реши начина, по който ще участваме в местните избори. Всяка една от структурите преценява каква готовност има и дали ще участва със самостоятелна кандидатура или ще подкрепи кандидатура на друга политическа формация или Инициативен комитет.

 

- Къде се позиционира ПП „Български гласъ“ в политическият живот на страната?

 

Г.П.: ПП „Български гласъ“ е позиционирана в центъра на политическата сцена у нас – на равно отстояние от лявото и дясното,  от русофили и русофоби, от евроатлантици и евроскептици. ПП „Български гласъ“ ще търси подкрепата на всеки български гражданин, който живее, работи и плаща данъци в България. Ще търси подкрепа от всеки български гражданин, за който сигурността и благоденствието за него и неговите деца е висша ценност. ПП „Български гласъ“ ще работи за върховенството на закона, но и за качествено законодателство, което да намали административната тежест от гражданите и бизнеса и да създаде в обществото усещане за справедливост и устойчивост.

 

Партийните идеологии вече не са това, което бяха. Партиите се явяват с една политическа платформа преди изборите, имат друга линия на поведение в опозиция и съвсем трета политика провеждат, ако влязат в управлението.. Това политическо лицемерие отблъсква избирателите, по-лошо – обезверява ги, прави ги апатични към политическия живот на страната. Наблюдавам тези процеси в българското общество с особена тревога през последните години и нямам обяснение как политическите партии не откриват причинно следствена връзка между това, което предлагат на избирателите и онова, което получават като резултати на следващия вот. Все по-ниската избирателна активност, която се регистрира на парламентарните избори, както и липсата на победител на изборите от 2021 г. до днес трябва да мотивира политическите партии в България да променят отношението към политиката и обществото. Вместо това, наблюдаваме политическа арогантност, която поражда у избирателите гняв, разочарование, недоверие в политическите партии и властта.

 

- Казвате, че сте народна партия и ще се борите за интересите на хората. Какви, според Вас, са интересите на хората? Какви са техните проблеми?

 

Проблемите на хората нямат политическа окраска, не са нито леви, нито десни. Проблемите им са свързани със сигурността - тяхната и на техните деца; лошата инфраструктура в страната, особено в малките населени места, в които хората се чувстват като забравени от Бога; липсата на места в детските градини в големите градове и същевременно липсата на деца в малките градове, където през последните 30 години бяха закрити масово детски градини и училища и се обезлюдиха много райони в страната; лошото здравеопазване, а на много места в страната и липсата му; ниското ниво на образование, което ограничава възможностите на нашите деца и на българското общество изобщо.

 

ПП „Български гласъ“ ще положи всички усилия, за да подобри връзката между политическата класа и хората, защото тази връзка е прекъсната.

Източник: bgnes.bg