Заради избуялата трева в паркове и градинки, змиите все по-често търсят места, където да се излежават на припек.

 

В този ред на мисли най-удобно се оказва междублоковото пространство в няколко големи града в страната по поречието на Дунав. Студенокръвните същества са с различен размер, но по думите на очевидци, има екземпляри, които достигат до 2-3, че дори и 4 метра.

 

Змии превзеха страната

Първата голяма змия тази година била забелязана на крайбрежната алея в Русе. Влечугото изобщо не се притеснявало от движението и шума на хората. Лежало навито на баница и понякога показвало език, колкото да сплаши публиката.

 

Ето какво съветват специалистите да направите в такъв случай:

 

1.       Запазете спокойствие и стойте на дистанция, обадете се на 112.

2.       Добре е да сте наясно, че смоковете и змиите, срещани у нас, са защитени от Закона за биологичното разнообразие и не бива да бъдат убивани. Не са отровни, ако ви ухапят, но ако усетят опасност стават агресивни.

3.       Не ги удряйте, тъй като са изключително бързи и гъвкави.

4.       Ако змията има малки, подобна агресия несъмнено ще доведе до ухапване от нейна страна и ще стигнете до лекарския кабинет.

 

След дъжд студенокръвните търсят припек и поради тази причина изпълзяват дори на асфалта, тротоарите или бреговете.

Пълзят и по първите етажи на жилищни блокове като намерят открита тераса или прозорец. Имайте предвид, че необитаемите жилищни сгради са истински змиярници. Добре е да знаете, че змиите обичат да излизат на разходка и понякога се движат по няколко под строй.

Източник: Уикенд