Чухме гърмежи, а след това излезе и дима. Синът ми, се обади на полицията и се задействахме„. Това каза Николинка, която е жител на Елин Пелин и живее на метри от завода за пиротехника, който пламна вчера.

Както вече стана ясно, вчера вечерта стана взрив в склад за фойерверки край Елин Пелин. Сигналът за инцидента е подаден около 18:35 часа.

В района и днес сутринта се чуват гърмежи. Издига се гъст дим от няколко затворени улици в района, видя медията ни.

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов заяви, че експлозията е станала в складова база, намираща се между града и гара Елин Пелин. Той успокои, че няма опасност за хората, тъй като в склада няма боеприпаси, а само фойерверки.

Единият ранен при взривовете в склад за фойерверки е починал късно снощи. Лекарите се борят за живота на дъщеря му. Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Жертвата е доц. Петър Шишков, потвърдиха от МВР. 48-годишният мъж е бил преподавател в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”.

Дъщеря му е на 20 години. Тя е с 85% изгаряния. Лекарите определят травмата ѝ като несъвместима с живота, но продължават борбата за него. Момичето е с обширни изгаряния и с инхалации заради отровните газове. Това каза на брифинг проф. д-р Николай Габровски, който е зам. изпълнителен директор по медицинската дейност на болница „Пирогов” и началник на Клиниката по неврохирургия в лечебното заведение. По думите му ситуацията е изключително тежка и сериозна.

Тук не говорим само за изгаряния. Големият проблем е навлизането на газове. То води както до термична травма на белия дроб, така и до интоксикация на организма, която коренно променя перспективата при подобни пациенти”, допълни проф. д-р Габровски. Лекарят изказа съболезнования на близките на починалия пациент. Състоянието на момичето остава тежко, с опасност за живота.

Нощта мина спокойно„, сподели Николинка. Тя разказа, че вчера след като е станал инцидента е поучила две съобщения за евакуация, но е отказала да напусне домът си.

Друг жител на Елин Пелин – Сергей заяви, че според него общината на Елин Пелин е виновна за взрива.

Общината позволи толкова близко тези складове. Те са близо до нашите къщи„, каза още Сергей.

По думите му вероятно в складовете има и забранени от закона неща.

Още трепериме„, заяви още жителя на Елин Пелин.

Очаквахме го това. Рано или късно стана„, сигурен е Сергей след взрива на складовете за пиротехника.

Има нещо, което се крие от хората„, сигурен е мъжа, но не каза какво по-точно има предвид.

Всяка вечер от завода хвърлят пиратки„, заяви друг жител. Имало подавани жалби и сигнали в полицията, но никои не взимал никакви мерки.

Източник: news24sofia.eu