При все, че инфлацията започна да стихва, цената на млякото в магазина остава висока. Истината е твърде неприятна и статистиката потвърждава, че само през последните 4 години, този продукт е поскъпнал с около 50%.

 

Експерти припомнят, че в тази цифра влизат няколко компонента като суровина, транспорт, производство и разбира се – търговска надценка. Същевременно шефовете на Асоциацията на млекопреработвателите определиха поскъпването като „нормално“.

 

Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители” е категоричен, че не е логично Агенцията по храните да прави разследване на цените на млечните продукти и не вярва, че тази акция ще има някакъв резултат.

 

Неусетно млякото, което винаги е присъствало на трапезата на българина, се превръща в лукс. Малцина са тези, които могат да купят 5-6 млека наведнъж, ако не са на промоция. Прясното мляко пък редовно залежава по хладилниците на хипермаркетите, признават продавачите.

 

Защо не пада цената на млякото?

Фермерите отдавна алармираха за високите цени, както и за вноса на млечни продукти, водещ до фалит редица родни млекопроизводители, но на кого му пука…

В началото на юни производителите на мляко увериха, че няма никакво основание литър от продукта да се търгува за 3 лв. в търговската мрежа при положение, че изкупуват фермерското мляко на цена от 50 стотинки за литър. Родните производители са на мнение, че проблемът се корени в неконтролируемия внос.

 

И нещо, което е още по-страшно – фермери разкриват, че родната продукция се изнася, докато в същото време у нас се внасят боклуците, които консумираме, при това на доста по-високи цени, отколкото в чужбина. И предупреждават купувачите, че докато купуват на високи цени, няма как да очакват те да паднат.

Източник: Уикенд