Забраната за внос на евтин слънчоглед от Украйна е напът да доведе до затварянето на голяма част от заводите, произвеждащи олио.

 

Това алармират от Сдружението на производителите на растителни масла и масло продукти, и се оплакаха, че земеделското министерство отказва диалог с тях.

 

Само преди седмица родните производители на слънчоглед призоваха производителите на олио да изкупят продукцията им, която залежава от миналата година, тъй като износът на слънчогледово семе все още е проблемен. Само след месец започва новата жътва, която се очаква да е над 2 млн. тона, а в складовете към момента има над 690 000 тона от старата реколта.

 

Задава ли се дефицит на олио?

Яни Янев, който председателства Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти споделя, че родните слънчогледопроизводители отказват да продават суровината си на цени, определени от международния пазар към момента. В същото време не може да се внася суровина на пазарни цени от Украйна, като единствена възможност на този етап.

 

Както вече стана ясно поради липса на суровина на пазарни цени, предприятията са пред затваряне, което ще рефлектира не само върху сектора, а и върху националната икономика и социалната политика, категоричен е Янев.

 

На практика всичко това идва да рече, че ако не бъдат взети спешни мерки в рамките на няколко месеца, се задава сериозен дефицит на олио, което пък ще доведе до драстичен скок в цената на продукта.

Източник: Уикенд