Кабинетът „Петков“ падна!

Правителството на Продължаваме промяната вече е в историята след като със само седем гласа повече опозицията успя да прокара поискания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие. Причината за искането на вота беше неуспешната финансово-икономическа политика на управляващите.

Гласуването мина за по-малко от една минута – без драми, набързичко и в оглушителна тишина. От 239 гласували народни избраници, 123 бяха „За“ вота, а 116 – „против“.

До последния момент, премиерът призоваваше всички депутати, които не искат да хвърлят държавата в хаос, да си припомнят клетвата пред народа и да забравят партийната си принадлежност в този критичен момент. Заради опита си за разговори с депутати от ИТН, Петков бе обвинен, че пазарува депутати.

В същото време, Петков увери, че въпреки, че кабинетът падна, отново ще направят опит да сформират правителство, с надеждата, че ще получат нужната подкрепа в парламента. Той заяви, че за него е било чест да ръководи кабинет, свален от Пеевски и Митрофанова.

От втората политическа сила – ГЕРБ-СДС, обявиха, че това, че са гласували съвместно с ИТН, ДПС и Възраждане, не ги обвързва с тях и те няма да правят коалиция с посочените партии. Мрежата вече кипи от коментари, че Слави ще подкрепи задкулисно ГЕРБ, за да им помогне да сформират кабинет.