Строителният предприемач Велико Желев е задържан по дело за принуда за 24 часа. Това стана след акция на МВР в офиса му в центъра на София на метри от някогашния Царски дворец.

 

Велико Желев е упражнил насилие и принудил свой служител да подпише документи с невярно съдържание. Става дума за брутален побой над негов служител в опит да го накара да подпише фалшиви документи, че дължи 80 000 лева на „Хидрострой“ АД. През 2021 г. Велико Желев назначава Благой Андонов за директор „Строителство“ в любимата строителна компания на властта – „Хидрострой“. Няколко месеца по-късно Андонов вижда, че обектите на фирмата вървят зле и на 6 февруари подава заявление за напускане по взаимно съгласие. Всичко изглежда точно до 23 февруари, когато от „Хидрострой“ го викат да си вземе трудовата книжка и да се види с боса Велико Желев. Същинската цел на срещата става ясна, когато Андонов влиза в офиса на Желев.

 

Велико Желев е задържан за побой и изнудване: Пострадалото лице има документи за телесна повреда

По това време вече е назрял скандалът със Северната тангента и разкритията, че „Хидрострой“ е спестила 1/3 от асфалта за сметка на качеството и пътната безопасност. На срещата строителният бос обвинява Андонов в кражба и го кара да подпише запис на заповед, че дължи 80 хиляди лева, които уж е откраднал. След като Андонов отказва, Желев собственоръчно го удря и му чупи носа. След това влизат две мутри, които му нанасят жесток побой. Така заставят служителя да подпише заповедта за 80 хиляди и го принуждават да признае пред всички, че е присвоил парите.

 

Андонов веднага отива в „Пирогов“ за епикриза, след това в Първо РПУ, където следовател Радка Славова образува преписка №367. Всичко това се случва още на 23 февруари. Оттогава насам няма нито един знак, че по преписката е започнало да се работи. За сметка на това на Андонов му се обаждат и го заплашват да оттегли сигнала срещу самозабравилия се строителен бос.

 

Офисът на Желев, ситуиран но столичния булевард "Цар Освободител " е бил претърсен на 6 март късно вечерта в негово присъствие. „Софийска районна прокуратура наблюдава разследване, образувано от органите на МВР за лека телесна повреда. В момента то е преквалифицирано в дело за изнудване. В късните часове на понеделник са извършени действия по разследване, претърсвания, обиски. Иззети са веществени доказателства и документи“, обясни заместник-районният прокурор при Софийска районна прокуратура Борислав Георгиев. Наблюдаващият прокурор ще извърши оценка на доказателствата. Касае се за престъпление, извършено от три лица. Едно от тях е задържано и това е Велико Желев. На МВР е възложено да бъдат намерени другите лица. „Пострадалото лице е било разпитано многократно. Принудата срещу него е по повод имуществено разпореждане – поемане на финансови задължения. Става въпрос за дружествени отношения. Това е бил бивш негов служител. Има медицински документи, ще се изясни характера на телесната повреда. Първоначалните данни са били за лека“, добави Георгиев.

 

Велико Желев е задържан за побой и изнудване: Пострадалото лице има документи за телесна повреда - Снимка 2

Една от знаковите сгради за стара София - бившата централа на ДЗИ на бул. "Цар Освободител" стана собственост на Велико Желев през 2020 г. Той я купи през компанията си "Мавели" за 10.85 милиона евро от вдовицата на убития бизнесмен Емил Кюлев - Весела.

 

Велико Желев е собственик на редица строителни фирми, най-голямата от които е "Хидрострой".

 

След тази сделка Желев навлезе в пътното строителство. Той изгради Северната скоростна тангента на София за над 150 млн. лв. – обект на гордост и хвалби от страна на бившия премиер Бойко Борисов. Миналата седмица министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков обяви, че липсва една трета от асфалта на този път с магистрални габарити, след като пред медии взе няколко проби от участъка.

 

Велико Желев е задържан за побой и изнудване: Пострадалото лице има документи за телесна повреда - Снимка 3

През февруари АПИ изплати дължимото на фирми на Желев свързано с изграждането на магистрала "Хемус". Той спечели строителството на два участъка с обществени поръчки, които бяха пуснати в експлоатация, а в момента строи по схемата с инхаус възлагането от "Автомагистрали" като доставчик на материали и техника.

 

Часове преди да се разбере за задържането на строителния предприемач прокуратурата съобщи, че изискала информация за строителството на Северната скоростна тангентата, както и за магистрала "Хемус".

Разследването по "Хемус" е отделен бюджет, но в миналото бившият вътрешен министър Бойко Рашков намекваше, че Желев може да е свързан с нередностите по този проект. Рашков говореше за един "велик и жилав" строител, който е превел над 20 млн. лв. в Обединените арабски емирства още в началото на разследването по "Хемус", когато бяха претърсени няколко строителни фирми.

 

Велико Желев е задържан за побой и изнудване: Пострадалото лице има документи за телесна повреда - Снимка 4

Дори след падането на ГЕРБ от власт, Велико Желев успя да финализира и да подпише договорите за изграждането на участък от магистралата "Велико Търново - Русе" за около 1 милиард лева с ДДС, както и за тунела под Шипка - за 350 млн. лв. Двата обекта се изграждат с европейски средства по програма "Транспорт" 2021 - 2027 г. В момента тече проектирането на обектите, тъй като са на инженеринг.

ВДХ в момента ремонтира трасето на трамвай №5 в София в участъка от кв. "Овча купел" до Княжево. Финансирането му е от оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. и трябва да приключи до края на годината, за да не бъдат загубени европейските средства.

За Лято 2023 пък трябва да е готов т.нар. "пътен тромпет" на Бургас, който също се строи от фирми свързани с Велико Желев.

Пет километровия обходен път на Бургас струва 57 млн. лева с ДДС, като средствата са от държавния бюджет.

Източник: crimes.bg