Васил Василев покани режисьора Александър Морфов да постави нов спектакъл през 2027 г. По всичко личи, че позатихналата публична битка между шефа на Народния театър Васил Василев и уволнения от него режисьор Александър Морфов, се възобновява с нова сила.

 

Този път залпът дойде от страна на директора, който точно преди година уволни дисциплинарно Морфов за уронване на престижа на театъра. Оттогава режисьорът не е поставял никъде в страната, а постановките му, бяха свалени от афиша на Народния.

 

„Александър Морфов винаги може да заповяда на сцената на Народния театър. Отправям му покана от вашия ефир за проект, който може да реализира през 2027 г., когато е свободно, защото програмата ни е много динамична. Не може да живеем само на стари лаври в това забързано ежедневие. Това предизвикателство отправи в ефир Васил Василев към известния режисьор Александър Морфов.

 

Директорът на Народния театър „Иван Вазов“ отправи тази оферта към Морфов по време на свое телевизионно интервю. През 2027 г. всъщност изтича мандатът на Василев на поста.

Директорът е разработил репертоарната политика дотогава и в нея като режисьори фигурират имената на Диана Добрева, Галин Стоев, Явор Гърдев и на чуждестранни режисьори. Името на Морфов липсва.

В Народния театър единствено гостува неговият последен засега спектакъл – „Антигона, който той постави в Драматичния театър в Плевен.

 

По ирония на съдбата тази постановка бе направена там по покана на Васил Василев, който преди да оглави Народния, бе директор на Плевенския театър. А връщането на Морфов в Народния театър бе сред основните обещания на Василев при кандидатстването му за шеф на академичната трупа в София. Той го направи главен режисьор, но назначаването на пиара на ДПС и ексдепутат от движението Велислава Кръстева за медиен съветник на Народния, обостри отношенията между директора и режисьора на „Хъшове“. Александър Морфов надраска вратите на Василев и Кръстева в знак на протест. В крайна сметка Кръстева напусна сама, а Морфов бе уволнен.

Източник: Уикенд