VI-тият конгрес на БДДХ (Българско дружество по дерматологична хирургия) поставя във фокуса на внимание на медицинската общност нови понятия като онко-фармакогенеза и екзогенно медиирана лекарствена нитрозогенеза на рака на кожата, заявиха организаторите на проявата, която ще се състои на 16 март т.г., в зала “Шекспир” на “Грандхотел Милениум”.

 

Значимото присъствие на водещи лица от сферата на дерматологията и дерматологичната хирургия в световен мащаб, е гарант, че събитието ще привлече интереса на научните и лекарски среди.

 

“За шеста поредна година конференцията успява да изгради стабилна основа като събитие и място в България, което привлича вниманието на лекари не само от страната, но и от Европа. Водещи светила от сферата на дерматологичната хирургия и дерматопатологията ще бъдат гости и лектори. Това е традиция. Наличието на коректив е задължително. През годините интересът към този национален конгрес нараства неимоверно и това е мотивационен сигнал към самата организация. Тя продължава респективно да се ангажира с важни медицински дилеми, касаеща патогенезата и хирургичното лечение на рака на кожата, предоставяйки възможност на все повече колеги да изложат техните научни тези, да задават въпроси и заедно да потърсим отговорите. Отговори и решения, които ще помогнат за превенцията, но и за едно по-добро лечение на пациентите. От друга страна, целта е и да се отнесе специалността дерматология в по-широк мащаб и да се търси нейното влияние и допирни точки с други специалности в медицината”, сподели проф. Георги Чернев, председател на БДДХ и ръководител на кожната клиника на МВР болница.

 

"Обменът, който бихме искали да постигнем между лектори и присъстващи, е от изключително значение и приветстваме всички да бъдат не просто слушатели, а и активни участници и критици в рамките на това мероприятие. Пълноценният диалог и обективната критика остават и тази година водещото мото, целящо постигането на бъдещи оптимални решения. Лесни решения и безпроблемни дискусии няма да има, а и те самите, не биха могли да бъдат отчетени като продуктивни”, допълни той.

 

На въпрос какви са предимствата на конгреса на БДДХ спрямо други подобни прояви, проф. Чернев отговори така:

 

“БДДХ е организация, която от създаването си се стреми да разчупи вече установени стереотипи, да подкрепя и насочва вниманието към по-доброто, по-качественото и иновативно мислене, което е несъмнено и водещо за развитието на дерматологията и дерматохирургията, но и не само. Персонализираната медицина е табу, което е достъпно за малцина.

 

Например три от моите доклади са презентирани наскоро на World Health Skin Day, Guinea. Техен модифициран, подобрен и обогатен вариант ще бъде представен и на 16 март, 2024 година. 100% от представените материали на колегите, са към момента на представянето – публикувани в сериозни медицински списания. Това е рядкост и не е характерно за всеки национален или интернационален конгрес. Бързото възприемане на различната гледна точка никога не е било силна черта на статуквото. Но силата на обективността и постоянството в позициите, именно те помагат да се стигне до точката на пречупване. А когато целите са идеални, това е въпрос на време. Една от главните цели на конгреса е да се даде възможност на всеки, който има интерес в тази област да изложи своите възгледи, открития, морални ценности и отговорност, споделяйки ги с аудиторията, където ще бъдат чути, детайлно обсъдени и впоследствие – възприети с разбиране и професионализъм. За разлика от други конгреси, критиките и дискусиите на презентираните теми остават водещи. Докато на редица национални конгреси изключват микрофоните при стартиране на дискусиите, по време на конгреса на БДДХ – те продължават доста дълго и интензивно. Липсва цензура. Стигаме до общи решения, придружени от бързи и иновативни научни реализации”, разясни ръководителят на кожната клиника на МВР болница.

 

По думите му, Българско дружество по дерматологична хирургия се стреми с всяка изминала година да провокира вниманието на специалисти от сферата на дерматологията, дерматологичната хирургия, онкохирургията, онкодерматологията, пластичната хирургия и фармакологията, бъдещи лекари и всички интересуващи се и в научен аспект от открития, свързани  и отнасящи се към най-ценния фактор в здравеопазването– качеството на живот на пациентите. Ето защо, както всяка година, входът за студенти по медицина ще бъде безплатен, за да могат те още в най-ранните етапи на обучението си да се запознаят с тази значима и интересна специалност.

Източник: crimesbg.com