Трима са загинали на място, а един човек е в много тежко състояние след паднала мълния в столицата, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ - София. Пострадалият - сирийски гражданин, е транспортиран в болница "Пирогов", допълниха от Центъра.

Сигналът за инцидента е постъпил в 18.15 ч. и са били изпратени три линейки, които са пристигнали там за 9 минути. Мълнията е паднала  на улица "Пиротска" 76 в градинката до църквата "Св. Никола". Към мястото са насочени три линейки, който са пристигнали там за 9 минути.

По непотвърден информация загиналите са сирийски граждани. Годините и на четиримата са между 20 и 30. Все още се идентифицират, уточни говорителят на "Спешна помощ" Катя Сунгарска в ефира на NOVA.

При друг инцидент в София човек е бил ударен от мълния в квартал "Западен парк", той е откаран също в болница в тежко състояние.

Районът на инцидентът е отцепен. На място са и следователи.

Гръмотевичната буря с проливен дъжд и градушка колкото грахово зърно се разрази над София минути след 18 ч. , като само за първия половин час са регистрирани около 800 мълнии, показват данните на метеорологичните радари.

От Пожарната съобщиха, че повечето от над 70 сигнали са постъпили при тях, основно свързани с наводнени подлези, приземни мазета, магазини и заведения в центъра на София. Има сигнали и за най-малко 3 паднали дървета в града. Към момента екипи на Столичната община и пожарната са на място.

В отделни части от столицата електрозахранването е спряно заради силната буря. Аварийни екипи вече са на терен и работят по отстраняването на повредите в най-кратки срокове. Това съобщиха от ЧЕЗ. Засегнатите райони са главно в покрайнините на София.

От Столична община съобщиха, че четири аварийни екипа са на терен и реагират на сигнали във връзка със силния дъжд в София. До момента са реагирали на около десет сигнала за паднали клони и дървета. Сигнали за паднали клони има от кв. "Хаджи Димитър", "Красна поляна", на бул. "Иван Гешов", както и завирявания.

Градският транспорт се движи по маршрутите си, с изключение на трамвайните линии от номер 10 поради завиряване на ул. "Антим първи".

"Природата в последно време ни показа силата си. Мълнията е природно бедствие, енергията ѝ е като тази, произведена от десет АЕЦ, и то за кратко време. Може да има много високи сгради, много гръмоотводи, но мястото, на което е попаднала в парка в София, не е защитено. Един гръмоотвод не пази всичко". Това каза пред БНР инж. Христомир Иванов, експерт "Мълния и защита" от Камарата на инженерите. И припомни, че при гръмотевична буря човек трябва да намери място да се скрие.

Стихията удари и Перник, където падна едра градушка.

Пред БНР синоптикът Анастасия Стойчева от НИМХ съобщи, че мощна купесто-дъждовна облачност се развива над много райони в северозападната част от страната. Интензивни са явленията по линията Кюстендил - София - Ботевград.

"В София по-съществени са количествата валежи в района на Кремиковци - 30 литра на квадратен метър, към Нови Искър - 24 литра на квадратен метър, за по-малко от 15 минути в Южния парк са паднали 20 литра на квадратен метър, на Владая - 33 литра на квадратен метър".

Стойчева посочи, че до полунощ процесите ще отслабнат, но в северозападната част гръмотевичната дейност ще остане интензивна.
Източник: dir.bg

Трагедия! Мълния уби трима човека в София