Около дебютния игрален филм на режисьора аниматор Теодор Ушев избухна морален казус със скандален привкус.

 

Авангардната му антиутопия с труднопроизносимо заглавие "φ1.618" ще се състезава в основния конкурс на 45-я международен Московски кинофестивал, който ще се проведе от 20 до 27 април в руската столица. Негови конкуренти са продукции от Япония, Сърбия, Китай, Мексико, Аржентина, Бангладеш и Русия, отбелязват руските държавни медии.

 

Теодор Ушев: Не ми е жал за руснаците, а за дисидентите, които са живи, а украинските деца не са

Сред 12-те филма в конкурса за „Златен Свети Георги“ има само още един, произведен в ЕС – румънско-френската продукция „Съпругата на мъртвеца“.

Президент на фестивала е известният руски режисьор и актьор Никита Михалков, който от години е известен като най-големият поддръжник на политиката на Владимир Путин за връщане на руското влияние в страните от бившия СССР. .

Михалков смята, че Украйна винаги е била част от Русия и Москва трябва да води война срещу украинските нацисти, за да спаси самата себе си.

 

В тазгодишното издание на форума са включени филми от 60 държави. Фестивалът продължава да спазва всички правила и нормативи на FIAPF, съблюдавайки най-строго принципа на премереността. Руските медии обаче пропускат да отбележат факта, че Международната асоциация отне акредитацията на Московския кинофестивал през миналата година заради войната в Украйна. Филмът на Тео Ушев не отговаря на едно от условията.

 

Режисьорът многократно е демонстрирал подкрепа за Украйна и се е обявил против руската пропаганда и режима на Путин. Именно това поражда въпросителната защо изобщо е изпратил филма си за участие, както и дали ще присъства лично на фестивала. Самият той отбеляза на страницата си във Фейсбук, че филмът му ще участва в московския фестивал, без да дава повече подробности по темата.

 

Под поста му се завихри остра дискусия и Ушев бе питан от десетки защо ще участва на фестивала при положение, че критикува остро военната агресия на Русия. той обаче припомни, че не дава интервюта и когато дойде време за официално изявление по темата ще го напише отново в профила си в социалната мрежа. Освен това само преди година Теодор Ушев се обяви остро против всичко, свързано с Русия.

 

Той признава, че войната го е сринала психически и трудно успява да се концентрира и да работи. Приятелите му аниматори от Русия – 450 души, подписали писмото против войната, са били уволнени от университетите, арестувани и бягат от страната. Към днешна дата обаче вече не му е жал за руснаците, а за дисидентите, които са живи, а украинските деца не са. 

 

Не крие, че вече не може да понася руска реч, както и приказки против войната, тъй като най-големите сатрапи биват представяни като миротворци.

Завършва с „Миру-мир, звучи като иди нахуй“.

Източник: Уикенд