Музикантите от Софийската филхармония излязоха на протест и започнаха стачни действия с искане за по-високи заплати. Случката се разиграва само две седмици след триумфалното турне на националния оркестър в Австрия и Германия, където публиката остана очарована от таланта на музикантите ни, водени от маестро Найден Тодоров.

 

Искането на оркестрантите е месечното им възнаграждение да бъде увеличено със 70%, тъй като към настоящия момент то е повече от смешно – 75% от средната заплата за страната и 55% от средната за столицата. Стачкуващите музиканти са категорични, че на фона на галопиращата инфлация, възнагражденията им стават все по-мизерни и не съответстват на културен институт с национално значение.

 

Към днешна дата средната заплата в оркестъра е под 1 900 лв. Настояването на музикантите е възнаграждението им да бъде между 2 600 и 5 000 лв. в зависимост от заетостта им. Заплатите във филхармонията са 1/5 от тези в Народния театър, а и двете имат статут на културни институции от национално значение.

Софийската филхармония на протест за по-високи заплати

Преди концерта на Софийската филхармония на 19 ноември, чийто солист бе световноизвестният пианист Михаил Плетньов, филхармоници стояха пред зала „България“ с плакати и символично протестираха за по-високи възнаграждения.

 

След концерта директорът се обърна от пулта към публиката и към музикантите със следните думи: „Националният ни оркестър, музикантите, които прославят България навсякъде по света, заслужават по-достойно възнаграждение от заложените 0,495 за култура в държавния бюджет“.

 

Той подкрепи протеста на колегите си и с публикация във фейсбук: „Те са абсолютно прави в желанието си и въпреки че аз не мога да се съглася с настояването на синдикалните организации 100% от бюджета на институцията да бъде даден за заплати, съм абсолютно съгласен с това, че заплащането не е съразмерно с успехите на институцията. Софийската филхармония е институт с национално значение и би следвало работещите в нея да могат да получават достойно възнаграждение за своя труд. Може би сега е моментът законодателите да преосмислят член 2За от Закона за закрила и развитие на културата и да поправят грешките от 2019 година. Ако искате да се убедите, че филхармониците заслужават по-добри условия за своята работа, заповядайте на концертите им в зала „България"!“, заключи той.

 

Найден Тодоров беше министър на културата в последния служебен кабинет на Гълъб Донев. Въпросният член в закона гласи, че средствата за държавните културни институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства в системата на Министерството на културата, включват средства за осъществяване на дейности в областта на сценичните изкуства, за реализиране на творчески проекти, а не само за заплати. Освен това за всеки продаден билет националните културни институти в областта на сценичнит изкуства получават и държавна субсидия.

 

Според синдикатите в оркестъра финансовото състояние на Софийската филхармония е „много добро. Те твърдят обаче, че директорът Найден Тодоров не е изпълнил обещанието си за увеличаване на заплатите, което даде и при започване на втория си мандат през есента на миналата година.

 

„Достойното заплащане за нас означава това, което виждаме по отчетите и анализите, предоставени ни от културното министерство, да бъде 70% о бюджета на съответната институция. В момента в Софийската филхармония има много приходи от билети. Ние имаме искания, които са подадени към Министерството на културата, двете централи КНСБ и КТ „Подкрепа“, към финансовото министерство и Инспекцията по труда“, заяви председателят на сдружението към КТ „Подкрепа“ към Софийската  филхармония Нина Кръстева.

 

„В началото на първия мандат на нашия директор Найден Тодоров беше поет ангажимент в края на мандата му нашата заплата да бъде повишена на 2200 лв., а в момента ни е 1550 лв.“, каза още Кръстева.

 

 „Последното увеличение на нашите възнаграждения беше през август в порядъка на 10%. През годините се изразяваше в 10%,  което не е точно увеличение, а по-скоро да се догони инфлацията, което не се случва. Искаме ръстът на нашите заплати да не изостава до такава степен от ръста на заплатите на нашите съграждани и колеги“, заяви секретарят на Съюза на българските музикални и танцови дейци към Софийската филхармония Емил Даков.

 

Проф. Велислав Минеков – също бивш служебен министър на културата, коментира казуса така: „Разбрах, че започва стачка сред музикантите от Софийската филхармония. Имат право, защото там е абсолютна мизерия. Те получават заплати в размер на една пета от тези, които са в Народния театър. Музикантите са хора без детство. Те не са ритали топка като мен на улицата. Когато се достигне съвършенството и видят една мизерна заплата, почти половината от тях избират работа в чужбина. Ние сме най-големият износител на музиканти“.

 

Същевременно обаче трябва да се вземе предвид и заетостта на музикантите от Софийската филхармония. Те работят общо 14 дни в месеца по 4 часа на ден.

Източник: Уикенд