Софийската фирма "БКС озеленяване" ЕООД е подала жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу избора на изпълнител на обществената поръчка за спешно почистване на растителността от коритото на река Марица в границите на Пловдив. Дружеството предложи цена от 977 480,50 лв. без ДДС, но беше отстранено от надпреварата, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Софиянци жалят избора на изпълнител за почистването на река Марица 

Мотивът на комисията за отстраняване на "БКС озеленяване" е, че участникът не е представил разяснение за начина на образуване на предложените от него в ценовото предложение единични цени, което не обосновава предложените цени, последното е непълно и необективно, базира се на принципни твърдения, не са представени надлежни доказателства, начина на ценообразуване не отразява как са определени отделните разходи, предвидени от участника, не са включени всички необходими разходи.

С решение от 20 февруари конкурсната комисия избра за изпълнител смолянската фирма "Ростер" ООД. Дружеството предложи цена 1 172 290,81 лв. без ДДС при прогнозна стойност посочена от възложителя 1 249 000 лв. без включен данък.

Припомняме, че в процедурата участваха общо пет фирми. Две от тях - "Алфа Пи Форест" ООД и "Венигаз" ЕООД, отпаднаха от надпреварваха, тъй като не предоставиха ключ за декриптиране на своята оферта в посочения срок.

"Ековат -  България" ЕООД, която даде оферта от  538 900,48 лв. без ДДС, е отстранена, тъй като е представила обосновка, която не обосновава предложените цени, последната е непълна и необективна, базира се на принципни твърдения, не са представени надлежни доказателства, начина на ценообразуване не отразява как са определени отделните разходи, предвидени от участника.

Обявяването на открита процедура за спешното почистване на река Марица беше предшествано от два неуспешни опита за директно възлагане на дейностите на конкретна фирма.

Припомняме, че другата обществена поръчка за цялостно почистване на река Марица се обжалва от "Геоконструкт" ООД в Комисията за защита на конкуренцията, но КЗК отказа да образува производство. 

За изпълнител на поръчката "Проектиране и упражняване на авторски надзор за обект: Осигуряване на хидравличната проводимост на р. Марица, в регулационните граници на гр. Пловдив, при високи води" бе избран консорциумът "Обединение "Река Марица 2022", в който влизат софийските фирми "Виа-план" ЕООД и "Хидропауър про" ЕООД. Прогнозната стойност е в размер на 220 000 лева без ДДС. 

Пет фирми са били отстранени заради различни пропуски в документациите си. Това са "Свеко енергопроект" АД, УАСГ - ЦНИП ЕООД, "Геоконструкт" ООД, "Фрибул" ООД, "Хидросис инженеринг" ЕООД.
Източник: plovdiv24.bg