Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който минава за най-близкия съратник на президента Румен Радев, може да стопира сделката за покупката на вторите осем американски изтребителя F-16.

Още в първите му дни на този пост Митко Есемеса, както е известен в политическите среди ексначалникът на щаба на военновъздушните сили посочи, че е против американските изтребители F-16 да заменят руските МиГ-29 във ВВС.

Преди дни той заяви пред журналисти, че страната ни вече е изгубила 10 млн. долара от лихвите да покупката на първата партида от осем изтребителя F-16 Блок 70.

Припомняме, че при срещата си с Доналд Тръмп през 2019 г. тогавашният премиер Бойко Борисов договори първите самолети, за които впоследствие България плати за тях 2.2 млрд. лева. Те трябваше да бъдат произведени и доставени в страната ни до началото на 2023 година от американската компания „Локхийд Мартин“.

Още в края на миналата година обаче стана ясно, че има забавяне, което американците оправдаха с „форсмажор“ заради коронавирусната пандемия. Въпреки това правителството на Кирил Петков стартира нови преговори с американската компания за покупка на още осем изтребителя, с които страната ни да покрие стандартите на НАТО за окомплектоване на пълна бойна ескадрила от 16 изтребителя. Висши военни обаче прогнозират, че покупката на вторите  F-16 идва ли ще се осъществи.

Запознати издават, че Димитър Стоянов и приближените му генерали открито саботират сделката по закупуването на изтребителите с нелепи опити за извиване на ръцете на компанията-производител.

Твърди се дори, че той вече е изискал да бъде платена неустойка за забавянето на първите изтребители, която да бъде приспадната от цената на втората партида.

Освен това военният министър настоявал за допълнителни конфигурации на първите платени и поръчани F-16, за които обаче трябвало да се платят още около 400 млн. лв.

От екипа му изпратили на компанията-производител цели 40 страници с допълнителни изисквания, които според запознати били неизпълними. Както сами се досещате, това разгневило сериозно американското посолство.

Стоянов поискал от американците да поставят за тяхна сметка 3D радари за монтиране на военните летища, без които изтребителите не могат да бъдат припознати като свои. Само радарите обаче са на цена от около 1 млрд. лева. Още толкова пари ще са нужни и за изграждането на специалните хангари, в които да домуват машините.

Тъй като тези разходи не са били договорени навремето, сега военният министър ги използва като мотив за разваляне на сделката. Той дори обяви, че има забавяне в откриването на сметка във Федералната банка на САЩ, заради което страната ни вече е изгубила 10 млн. долара.

Платените 2.2 млрд. лева за първите изтребители все още били в доверителен фонд и загубата на парите от лихви идвала именно от него. Но пък за откриването на сметка във Федералната банка на САЩ, е нужно одобрението на Народното събрание, което, както знаете бе разпуснато.

 

Димитър Стоянов отбелязва, че такива предложения до момента са правени от бившите му колеги Красимир Каракачанов, Георги Панайотов и Драгомир Заков, но така и не били одобрени от парламента.

Твърди, че е изпратил молба до САЩ за даване на отсрочка до 15 декември България да одобри договора за придобиването на вторите осем F-16.

Към настоящия момент срокът на България за одобряването на вторите F-16 е до 1 ноември. Проектът за инвестиционен разход трябваше да бъде одобрен на последното заседание на МС в кабинета на Кирил Петков. От ВВС обаче отправиха 32 въпроса към САЩ, свързани с договора.

Мълвата носи, че списъкът с въпроси бил подготвен лично от Димитър Стоянов с цел осуетяване на подписването на окончателния договор. Отдавна е известно, че той е един от най-яростните противници на американските изтребители.

Именно Стоянов стои в основата на скандала, избухнал в началото на 2017 година между Президентството и кабинета на Бойко Борисов.

Вероятно си спомняте, че тогава дни преди да слезе от власт служебното правителство на Огнян Герджиков реши България да купи 8 изтребителя „Грипен“ от шведския концерн СААБ. Така и не бяха оповестени обаче мотивите и параметрите за решението на най-скъпата сделка за модернизация на армията. По-късно Герджиков разкри, че президентът го убедил, че е важно решението да бъде взето именно от неговото правителство.

Сделката обаче бе осуетена и две години по-късно кабинетът на Борисов договори покупката на американските изтребители F-16.

Хора от военното министерство прогнозират, че е твърде възможно сделката с покупката на втората партида осем изтребителя да бъде окончателно разтурена през следващите няколко седмици.

Очевидно Стоянов е подготвен за това предвид факта, че вече е правил запитвания към европейски държави за използване на самолети втора употреба по стандартите на НАТО.

Източник: Уикенд