Концесията на „Пътстройинженеринг“ АД в „Колибар чешма“, край Ивайловград, е удължена до 2036 година. Това става ясно от Допълнително уведомление за инвестиционно предложение към внесено вече Уведомление от февруари.

Припомняме, че един от най-големите кредити на държавната ББР – 150 млн. лева за „Роудуей кънстракшън“ на олигарха на ДПС-ГЕРБ Румен Вълка, отпуснати му през 2019 година по времето на Бойко Борисов и тогавашния шеф на държавния трезор Стоян Мавродиев, бе отпуснат именно с аргумента купуване на малката строителна фирма „Пътстройинженеринг“ АД.

Към този момент дългът на Вълка остава необслужван, но пък сателитната му фирма продължава да работи и печели концесии.

Уведомлението на сателитното дружество е за „Експлоатация на находище „Колибар чешма“, гр. Ивайловград, община Ивайловград, област Хасково, за добив и първична преработка на строителни материали – мрамори, за срока на концесията“.

С решение на МС от 2007 г. между МРРБ и „Пътстройинженеринг“ АД е сключен договор за предоставяне на концесия за добив на строителни материали по чл. 2, т. 5 от Закона за подземните богатства в находище „Колибар чешма“ за 25 години.

Концесионният договор е изменен и допълнен с допълнително споразумение през 2008 г.

Следва още едно допълнително споразумение от 2019 г. по времето на премиерата Бойко Борисов, с което е удължен срокът на предоставената концесия с 15 години, считано от края на декември 2021 г.

При разработването на находището за периода на удължение на концесионния срок от 15 години се предвижда да бъдат погасени 592 100 м3 запаси от мрамори.

Това ще става с наличната техника, защото през 15-годишното удължение на концесионния договор дружеството не предвижда инвестиции в находището „Колибар чешма“.

Дружеството „Пъстройинженеринг“ АД, има близо 15 млн. лв. оборот годишно и е регистрирано на спирка „Джебел“ – ТСИ. с. Груево, Община Момчилград.

Уставният капитал е 5 132 000 лева.

Селото е с население 820 души, бюджетът му е няколко хиляди лева, а оборотът на фирмата, регистрирана там през 2019 година, е 14,624,000 лева и е наела 186 служители.

Източник: narod.bg

Скандал: Фирма на Вълка, купена с откраднати 150 млн. от ББР, лапна концесия до 2036-а