Африканска жега, недобросъвестните граждани, които не спряха с мръвката и бирата на открито, въпреки призива да не се палят огньове и последно, но не по значение зелената мафия, стоят в основата на огнените езици, които изпепелиха гори и поля у нас. Това коментират жители на Пловдивска област, където положението беше сред най-напрегнатите в страната след Варна и Варненско.

Още повече, че в сезона на жътвата все се намирало някой, който да запали изсъхналото, а от там да се повлече крак за огнен ад.

 

„Пусти да опустеят тези с фотоволтаичните системи и т.нар. Зелена мафия, която ревностно ги поддържа! От години панелите се поставят в най-плодородните райони на страната. Скоро няма да остане нито декар плодородна земя. Ще ядем вносни зеленчуци, ако има внос. Ако няма, ще караме на фотосинтеза. Ние не вярваме в случайността. Не може в дните, определени от българския народен календар като Горещници - 15, 16, и 17 юли, страната да гори, пожарникарските екипи да не достигат, дори да няма вода за гасене на пожарите. Предварително се знаеше и очакваше, че температурите ще бъдат около 40 градуса. На места дори достигнаха 43.

Обясненията, че някой хвърлил фас, все по-трудно ще минават занапред, защото има и хора, които не се научиха, че житата и в гората не бива да се палят огньове, когато духа вятър. Не бива да се изхвърлят и стъклени бутилки, защото стъклото се нагрява и пали всичко наоколо. Но синдромът Бай Ганьо мощно тресе народа и подпали страната от четирите краища. На Ганьо акъл не може да му се даде. Той се интересува единствено от парасата и да му е добре на стомаха. Да е похапнал, отпочинал, да седи на сянка и да коментира ситуацията. Ако на някого му пукаше, щеше да ходи доброволец, не да следи ситуацията пред телевизора“, коментира пловдивчанинът Петър Дилчев, който две денонощия не спа, за да участва в потушаването на огнената стихия в Карловско.

 

От думите му става ясно, че цели три седмици в страната ни няма и помен от прохлада, а синоптичните прогнози не вещаят грам дъждец. Мъжът не вярва, че огънят ще спре, защото от горенето имала интерес и Дървената мафия, която след това щяла да се заеме с разчистването на терени и износ на дърва за съседни на родината ни държави. Печалбите отсега били пресметнати. След Дървената мафия щяла да мине Зелената, която да постави панели, и така да доунищожи всичко в природата.

 

„Първо ни отнеха животните покрай измислените версии на чума по прасета, по кокошки. Сега ще ни откажат да гледаме плодове и зеленчуци. Като унищожат градините, ще дойде ред и на лечебните билки по планините. Тогава от какво ще си правим чай, как ще се лекуваме био, като няма да има никакви истински треви и растения. Вероятно ще ни пробутват „маточина“ с вкус на маточина, „коприва“ с вкус на коприва, както се прави при месните продукти.

Има няколко имитации на свинско, което няма общо със свинята, чийто вкус знаем от нашето детство“, коментира загрижено и друг доброволец, представил се като Христо.

 

Хората следят със затаен дъх всяко изявление от Министерството на външните работи. Не е ясно дали държавата ни ще се пребори сама с проблема, или ще бъде търсена помощ от други държави. От Северна Македония били готови да помагат в района на Петрич, където бушуват няколко пожара. Премиерът Димитър Главчев е във връзка със съседите ни. Отделно ще се сформира междуведомствен щаб с представители на всички ресорни министерства, за да бъде осигурена координация, подходяща за подобни ситуации.

Премиерът се вълнувал и от техниката на пожарникарите, която трябвало да бъде подменена и осъвременена. Според Главчев служителите на Дирекцията по пожарна безопасност се справяли изключително добре с пожарите, но хората трябвало да бъдат по-внимателни.

 

Четири хеликоптера подпомагаха гасенето наголемия пожар край СтараЗагора, който притесни заралии. Засегнатата площ от огнените езици е над 10 декара, има доста загинали животни. През идната седмица премиерът ще се срещне с всички кметове на засегнатите региони, за да се запознае от първо лице с пораженията от огъня.

 

Междувременно районната прокуратура в Пловдив започна разследване за причините за пожара в Средна гора, където изгоряха над 20 000 декара горски, земеделски и други площи в общините Хисаря, Карлово и Калояново. Образувани са досъдебни производства, разпитвани са свидетели, но никой от местните жители не вярва, че ще има наказани, които да понесат отговорност поне от кумова срама.

Назначени са и пожаро-технически експертизи, чиято цел е да покажат какви са причините за огъня от 8 до 12 юли в землищата на селата Михилци, Песнопой, Христо Даново, Столетово, Розино и в района на Сопот.

 

„Казват, че срокът за разследване бил двумесечен. Почти сме убедени, че виновен няма да има. След два месеца ще се подготвяме за есента. Ще купуваме дърва за зимата. Вероятно ще ни наблъскат дърва от пожара. В България е така. Някой си гледа келепира. Създава проблем, после търси решение и чудо – в един момент като спасител се появява фирма, която предлага на хората изход от ситуацията. В този филм участваме вече няколко десетилетия. Джобовете на хората се изпразват, за да се напълнят тези на определени олигарси.

Публична тайна е кой седи зад Дървената мафия и кой зад Зелената. Парите от години ходят при едни и същи хора, които пуснаха гуши на пеликани и печелят от всяко бедствие.

 

Чудим се просто докъде ще стигнат в лъжите си онези в управлението на държавата, които винаги хвърлят вината на клошари, роми, почерпени граждани, все на хора, минаващи втора ръка, никога не винят себе си. Но казано е, че гарван гарвану око не вади. Приказката е стара, но вярна. Нищо ново под слънцето“, обяснява и Вяра Стаменова, убедена, че България ще гори, докато трябва да гори, за да може някои добре да си развъртят схемите и да се нагушат с пари.

 

След автомагистрала Хемус, заради задименост бе затворен пътят между Свиленград и Тополовград в района на Сакар планина. Ситуацията там е напрегната, макар и  под контрол. Пожарът в Свиленградско обхвана над 100 000 декара земеделски площи и гори. Пожари горяха и край селата Щит и Михалич, които са в непосредствена близост до границата ни с Турция.

 

НУЖНИ СА СПЕШНО ПОЖАРОГАСИТЕЛИ

„Стотици доброволци от десетки формирования в цялата страна повече от седмица водят неравна и изтощителна битка с огнената стихия рамо до рамо с пожарникарите и горските служители. Горещините продължават и не се знае кога ще свърши всичко това. Най-ценното ни оръжие в моменти като този, са ранцевите пожарогасители, чрез които можем да работим в труднодостъпни терени с липса вода.

 

Молим всеки, който иска да ни подкрепи в тази трудна битка, да го направи, като изпрати есемес с текст DMS OGNEBOREC на номер 17 777“, апелират от организацията.

 

По техни данни 120 000 декара са изпепелени в района на Свиленград. Половината гора край квартал „Средна кула“ на Русе също я няма. 30 000 декара са погълнати край Хасково, 20 000 около Хисаря.

Не било ясно какви ще са щетите край Варна, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик, където положението оставало огнено.

 

СИГНАЛ ЗА ПОЖАР МОЖЕ ДА ПОДАДЕТЕ И НА 02 901 1298

По разпореждане на министър-председателя Димитър Главчев МВР разкрива телефонна линия, на която могат да бъдат подавани сигнали за пожари. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Телефонната линия 02 901 1298 е на разположение денонощно на всички граждани, които искат да сигнализират институциите за възникнал пожар. Единният телефон за спешни случаи 112 продължава да функционира и на него могат да се подават сигнали, както досега.

 

19-ГОДИШНИЯТ СПОРТИСТ СВЕТОСЛАВ ОБГОРЯЛ, СПАСЯВАЙКИ ПЧЕЛИН

19-годишното момче и заклет почитател на футболния отбор „Левски“ Светослав Димитров е пострадал жестоко при пожарите в Свиленградско. Младежът се качил на цистерна на колесен трактор, управляван от 40-годишен жител на село Щит. Идеята му била да помага с каквото може. Мепесето поело в посока село Райкова могила, преминавайки по силно задимен и с намалена видимост мост в местността Каламишко дере.

 

Изведнъж водачът забелязал, че Светльо го няма върху теглената от трактора цистерна. Спрял, върнал назад и видял Димитров на земята, силно обгорял. Веднага го качил и транспортирал с лек автомобил до Райкова могила, където разказал за случката на служители от жандармерията. Полицаите закарали пострадалия в болница в Свиленград, после от там го преместили в Клиника по изгаряния в Пловдив. Състоянието му било тежко, но лекарите били убедени, че младият организъм ще се справи и до месеци Светльо ще може отново да спортува и да изразява подкрепата за любимия си отбор. Дни преди трагедията младежът бил изключително щастлив, че е приет за студент в Националната спортна академия. Решил да помогне на дядо си, който спасявал семейния пчелин в Сакар планина. За беда пострадал жестоко.

 

Говори се, че пожарът там възникнал от неизправна селскостопанска машина, но официално потвърждение на тезата няма.

 

ХАЙДУШКИ МАНАСТИР ПРИЮТЯВА ПОСТРАДАЛИ

25 души, пострадали от бушуващите пожари около с. Срем в пограничната Тополовградска община, са евакуирани и настанени в Устремския манастир „Света Троица“. В селото в огнената стихия изгарят три къщи, за щастие няма пострадали хора, а само няколко автомобила.

 

Устремският манастир е известен още като Хайдушки. Легендата гласи, че парите за него са осигурени от Индже войвода и сподвижниците му, като първи игумен също е хайдутин с монашеското име Хрисант. Днес Устремският манастир е един от най-облагородените в България, като освен хотелска част предлага богата музейна сбирка и лечебна вода от дълбините на монашеския двор.

 

В манастира е оказана помощ на пострадалите хора от с. Срем и е осигурен подслон. Така светата обител се превръща във временен дом за всички останали без жилища. Младата игумения Серафима и архиерейският наместник на Тополовград отец Николай Клюнков помагат по всякакъв начин на жителите на селото. Сливенският митрополит Арсений е изпратил финансова помощ и продукти на пострадалите съвместно с Община Тополовград.

 

Пожар изпепелява повече от 10 къщи в ивайловградското село Горноселци. В общината е обявено бедствено положение, както и за територията на Община Тополовград, където пожарът се разпростира в землището на с. Срем.

 

ГОРЕЩОТО ВРЕМЕ ПРОДЪЛЖАВА И ПРЕЗ АВГУСТ

Жегите няма да приключат в близките седмици и дори уверено ще се прехвърлят в началото на отпускарския август. Температурите ще варират в рамките на 5-7 градуса по-надолу, което нямало да се усеща кой знае колко. Морската вода щяла да бъде повече от чай, но продължителното къпане под жарките лъчи на слънцето не било препоръчително от специалистите.

 

Синоптиците са категорични, че през последните 50 години у нас лятото се е променило и няма общо с това, което е било в началото на миналия век. Най-хладните лета сме имали в периода 1970-1980 година. След това градусите променливо почнали да се покачват с половин – един. Така се стигна да температури от 40-42 градуса през лятото на тази година.

 

Температурният рекорд в страната бил отчетен през юли 1926 г., когато живакът се покачил до почти 45 градуса. Според синоптиците подобни екстремни жеги ще има и занапред.

 

БРОЯТ НА ОПОЖАРЕНИТЕ КЪЩИ В ОТЕЦ ПАИСИЕВО НЕПРЕКЪСНАТО СЕ УВЕЛИЧАВА

Най-тежко пострадало е пловдивското село Отец Паисиево, където вилната зона е напът да се превърне в пепел. Близо 20 души са загубили жилищата си и са били евакуирани при свои близки и приятели. Пожарникари и доброволци са се видели в чудо при потушаване на огнената стихия, която временно стихвала, но след това неочаквано пламвала, вероятно заради силния вятър, който допълнително „нажежавал“ атмосферата.

 

Не по-добра била обстановката в карловските села Богдан и Каравелово, които след голямото наводнение преди 2 години останаха без част от имотите си, защото мазета и първи етажи бяха залети от водата. Сега жителите им са изправени пред ново предизвикателство.

С кофи и маркучи в ръце трябва да се борят с огъня, който веднъж загасили, но след дни неочаквано за всички се разгорял. Пожарни коли се отзовали на зова им за помощ, били изпратени и хеликоптери, но се появявали нови и нови огнища.

 

Огънят край Отец Паисиево изпепелил над 9000 декара площ и се прехвърли към горските масиви. Пламъците му застрашавали селата Пролом, Бегово и Сърнегор.

Източник: Уикенд