Силвена Роу живее с половин щитовидна жлеза, сподели самата тя преди дни. Другата половина на органа е била отстранена с операция. Топ куринарката има наследствена гуша – заболяване, от което страда и нейната майка. Заради него се наложило да легне под ножа на изявен хирург в Дубай, а сега редовно си изследва хормоните, за да държи заболяването под контрол.
Само допреди две години звездата от журито на „Мастършеф” имала доста сериозен проблем с голяма бучка в основата на шията, която й пречела да преглъща, сподея самата във видео, разпространено чрез канала й в популярна интернет платформа. Оказва се, че Силвена Роу страда от тиреоидит на хашимото – нарушена функция на щитовидната й жлеза. Самата жлеза започнала да се уголемява. Именно заради това, когато за първи път се появява с кулинарното състезание на Би Ти Ви, звездата ходи с високи яки, прикриваши бучката на шията й. „Преди около две години, може да сте забелязали на първите епизоди, когато се появих в България, имах една топка. Аз имах гуша. Това е генетично – майка има гуша и постоянно си я изследва”, разказва Силвена. Проблемът на майка й до момента се счита единствено за естетичен – лекарите я съветвали да махне бучката само ако я притеснява от гледна точка на външния й вид. Жената обаче нямала проблем с това и се задоволявала единствено с редовни медицински прегледи, за да е сигурна, че нищо сериозно не заплашва здравето й. При дъщерята обаче нещата се оказват по-сериозни. „Все пак се появявам по телевизията и, като говоря, тази топка се движете нагоре-надолу. Да не говорим, че вече ми беше и малко трудно да преглъщам – все едно бях глътнала топка за пинг-понг”, разказва Силвена в своето видео. Заради въпросната бучка тя редовно ходела на прегледи при известен специалист в Дубай. Един ден той й казал, че е време да се оперира. „Бях доста наплашена, защото съм хипохондричка”, спомня си готвачката. Докторът не изключвал възможността да се наложи да премахне цялата й щитовидна жлеза. За щастие се оказало, че няма нужда от чак толкова крайна мярка и че може да мине само с премахване на половината от нея. Биопсията показала, че Силвена няма злокачествено заболяване, но медикът обяснил, че занапред тя ще трябва да пие лекарства, с които да поддържа хормоните си в норма. Кулинарката обаче решила да опита да си помогне с подходящо за заболяването й хранене и след няколко седмици се оказало, че няма нужда от хапчета, тъй като хормоните й били в норма, писа Уикенд. Тя намалила глутена и сладкото и започнала да набляга на бразилските ядки, рибата, тиквените семки. Макар че не обичала солено, започнала да включва морска сол в менюто си, за да си набави достатъчно йод. Сега се чувствала прекрасно, а редовните изследвания, което си правела, показвали, че държи заболяването си под контрол. „Шест седмици след операцията направих изследвания и докторът каза: „Нямаш нужда от никакви хормонални добавки, ти си перфектна.” Защо? Защото ям коректно. До ден днешен си правя изследвания редовно и, да чукна на дърво, нямам нужда от добавки. Карам я с половин щитовидна жлеза”, разказва Силвена. В основата на шията й личи малък белег от операцията. Той обаче се вижда само след много внимателно вглеждане.
Коментирай