Основателят и собственик на Еконт Николай Събев, който е водач на “почтената листа” в Русе, е допуснал теч на данните на клиентите на спедиторската си фирма. Това съобщиха от партия “Българско лято”.

Масивите съдържат информация дори за количеството гориво, зареждано от служителите на компанията, както и от кои бензиностанции са зареждали, всяка една пратка и паричен превод, която е изпращана чрез Еконт от 2011 г. насам.

Събев бил информиран, че е открита уязвимост в уеб-базираната система на Еконт. От партията са изненадани, че собственикът на спедиторската компания в продължение на една година не е уведомил нито клиентите си, нито и Комисията за защита на личните данни, а в същото време удовлетворява изискването за честност на Кирил Петков. Няма обяснение и защо повече от 10 г. са съхранявани данни за клиенти и пратки. Членът на ръководството на “Българско лято” Валери Младенов съобщи пред “Труд”, че потребителските данни на служители и хора, изпращали пратки от офис, са близо 5 милиона, съдържащи: всички адреси, телефон, имейл, ЕГН, номера на лични карти, както и всеки един паричен превод.

Младенов увери, че от партията до седмица ще публикуват приложение, чрез което гражданите, които са били клиенти на Еконт, ще могат да проверят дали данните им са изтекли. Като за целта ще бъдат използвани масивите от теча, които ще бъдат криптирани. От “Българско лято” посъветваха клиентите на Еконт да променят междувременно паролите си за системите на спедиторската фирма.

Самият Николай Събев, за когото Кирил Петков каза, че ще е един добър транспортен министър, заяви, че отрича да има теч на лични данни от фирмата му.

Източник: Труд