Оказва се, че до последно новият списък „Магнитски“, който излезе преди близо месец, е бил съставен от 7 имена, а не от 5, както бе представен във финалния си вид.

В редиците на санкционираните по глобалния закон заради корупция, подкупи и манипулиране на законодателството се озоваха ексенергийният министър от БСП Румен Овчаров, ексдиректорите на АЕЦ „Козлодуй“ – Иван Генов и Александър Николов, лидерът на партия „Русофили за възраждане на отечеството“ Николай Малинов и ексфинансовият министър от ГЕРБ – Владислав Горанов.

Санкциите на Делян Добрев по закона "Магнитски" ще му се разминат, но временно

Източници от американското посолство обаче разкриват, че в списъка са фигурирали още две имена, но те са били извадени в последния момент. Едното от тях вече е ясно – това на Делян Добрев, на когото санкциите ще му се разминат само временно.  

Както сам оповести лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, той предварително е знаел кои са имената в списъка. Присъствието на Горанов нанесе тежък удар по партията точно преди изборите, но за него не е имало възможност да бъде изваден от списъка.  

За Делян Добрев обаче нещата се развили далеч по-благоприятно, макар и само временно. 
Разменната монета за изтеглянето му от санкциите е сделката „Уестингхаус“.
Малко преди официалното излизане на списъка „Магнитски“, Борисов даде изненадващата задача на ГЕРБ да работят за американски реактори в АЕЦ „Козлодуй“ – процес, който години наред бе блокиран именно от правителствата му.

Още през 2014 г. бе сключен договор между проектната компания на АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус“ за строителство на 7-ми блок на централата с технологията АР1000. Въпреки това нищо не бе задвижено. Всеки опит назад в годините за старт на процедурата бе саботиран, но за сметка на това се възроди проектът за АЕЦ „Белене“, за който страната ни похарчи 2 млрд. лв. напразно в следващите години. 

Сега за броени дни парламентът прие проект на решение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ като вносител на проекторешението бе именно Делян Добрев. 
Изваждането му от списъка обаче е само временно, тъй като становището на американското финансово министерство все пак е твърдо – санкциите ще бъдат наложени заради саботаж на енергийната сигурност и работа в полза на „Газпром“.

Това обаче ще се случи след вота на 2 април – и заради „Уестингхаус“ и за да няма упреци, че се влияе на изборния процес с цели две имена от ГЕРБ в списъка.
Преди да затвори вратата на американското посолство у нас след себе си, Херо Мустафа посочи, че Русата федерация, обявила война на Украйна, е използвала енергетиката като политическо оръжие в Европа.  

Един от най-ярките проводници на руския енергиен интерес у нас е именно Делян Добрев, който когато „Газпром“ прекъсна доставките на България заради отказа да нарушим европейските санкции, пръв призова да започнем да им плащаме в рубли.  

Всъщност още през 2022 разследващата медия BIRD.BG съобщи, че Добрев е кандидат за санкции по „Магнитски“. Той става обект на разработка от американците заради съученика си от Хасково и бизнес партньор Николай Павлов (бивш шеф на „Булгаргаз“ и кандидат за министър на енергетиката в неосъществения кабинет на ГЕРБ). 

Още през 2017 г. Добрев и Павлов пробват да дадат строежа на интерконектора с Гърция на друг съученик – Валентин Хамбарлиев, с цел да го провалят напълно. 
Нито заплахата от предстоящи санкции обаче, нито предхождащите грандиозни скандали „Хасковгейт“ (когато лъсна, че роднините на Добрев ска превзели ключови постове в местната власт и печелят огромни обществени поръчки) и „Апартаментгейт“ и „Кумгейт“, попречиха на Добрев да оглави листата на ГЕРБ в Хасково и на предстоящите избори. 

Още отсега текат залози как ще се отрекат от него, когато настъпи моментът. Ако за Владислав Горанов, Бойко Борисов реши да заложи на най-изпитания метод – твърдението, че той не е член на ГЕРБ (което моментално бе опровергано от самия Горанов и стана повод за безброй шеги в социалните мрежи), за Добрев има повече време за подготовка и залозите са, че ще е нещо по-впечатляващо.
Източник: Уикенд