Доскоро на Бачковския манастир можеше да се спазари ромска булка за около 10 000 лв. Идваше фамилията на младоженеца, вадеше пачката и взимаше момичето, което често нямаше дори 18 г.

Цената в момента обаче рязко е паднала. Вече може да се купи ромка само за 5 бона, а някои дори успяват да се спазарят само за 1000 лв.

Според някои информации това обиждало бащите на булките, но гладът надделявал и те продавали щерките си за нищожни пари.

При раждане на всяко дете обаче родителите на жената имали право да получат още пари. Така ромските сватби днес са се превърнали в обикновени договори.

Колкото по-голяма на години е булката, толкова повече цената й пада. Макар да са изключение, тези ромки, които са останали без жених след 20-тата си годишнина, трудно достигали и 1000 лв., защото се считали за второ качество поради много мъже, които са имали в сексуален план досега.

Както е известно, ромите започват с този вид отношения веднага след половото си съзряване. Това при момичетата е на около 12-13 г. Само след няколко години те вече напускат бащиния дом, продадени по най-унизителния начин.

Не е за вярване, че в 21 век все още има такива сватби, но очевидно светът само си мисли, че напредва, а истината е друга.

Източник: Уикенд