Приключиха преговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в руския град Сочи. Разговорите продължиха над четири часа, предадоха световните агенции, турските медии и БТА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди пред агенция ТАСС, че преговорите са приключили.

След преговорите двамата лидери са приели съвместно изявление.

Срещата започна в 15:21 ч. и продължи малко повече от четири часа. Съобщено бе, че лидерите смятат да обсъдят двустранното сътрудничество между Русия и Турция, регионални въпроси като кризата в Украйна, ситуацията в Нагорни Карабах и в Сирия.

Преди началото на разговорите на четири очи Путин и Ердоган говориха пред медиите. След срещата не се очаква пресконференция заради натоварения график на двамата президенти. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков обаче заяви, че Кремъл ще помоли вицепремиера Александър Новак, който е съпредседател на руско-турската междуправителствена комисия, да сподели с медиите информация за резултатите от разговорите, посочва ТАСС.

В съвместното изявление е посочено, че Путин и Ердоган са изтъкнали необходимостта от изпълнението на споразуменията от Истанбул, включително безпроблемния износ на зърно от Русия. Двамата лидери са се договорили и за увеличаване на стокообмена между Русия и Турция, както и да си помагат по въпросите на енергетиката. Двамата президенти са се договорили и за засилване на сътрудничеството между Русия и Турция в транспортната сфера, промишлеността, селското стопанство, строителството. Те са изтъкнали ключовото значение на отношенията между Русия и Турция за постигането на регионална и международна стабилност.

Путин и Ердоган се договориха също така следващата среща на Съвета за двустранно сътрудничество на високо равнище, ръководена от държавните глави, да се проведе на турска територия.

Държавните глави се договориха следващата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище да се проведе в Турция, се казва в документа.

Предишната среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище, който съществува от 2010 г., беше председателствана от Путин и Ердоган в Москва през април 2019 г. Това беше осмото поред заседание.

В изявлението на двамата лидери е посочено още, че Путин и Ердоган са подчертали, че е важно да бъде съхранено единството и териториалната цялост на Сирия. Те са изразили и силна подкрепа за суверенитета и единството на Либия.

Междувременно Новак съобщи, че президентите са обсъдили доставките на газ в Турция и са се договорили за частично заплащане в рубли.

Източник: dir.bg