В днешно време може би няма човек, който да няма разплащателна банкова сметка. Когато се отваря такава сметка, банковите служители предлагат издаването на дебитни и кредитни карти при определени условия. Естествено, те имат своите предимства и недостатъци, с които е добре да сте наясно, за да използвате по най-добрия за вас начин.

Какви предимства имат кредитните и дебитните карти?

Използването на кредитни и дебитни карти носи сигурност за вас, защото няма да носите пари в брой. С тях може да пазарувате, а в България вече можете и да се чекирате с дебитна карта в градския транспорт. Пазаруването може да става онлайн или във физически магазин - както ви е по-удобно. В някои онлайн магазини, ако платите с дебитна карта, може да получите определен бонус. А ако нямате достатъчно пари, винаги можете да ползвате кредитни карти и да се сдобиете с желаните стоки по-рано. Ако ви трябват пари в брой, винаги можете да ползвате банкомат и чрез картите да се сдобиете с такива. Но честото пазаруване с кредитна карта може да се отрази зле на финансовото ви състояние, особено ако е неконтролирано и необмислено.

Какви недостатъци има използването на кредитни и дебитни карти?

Да имаш кредитни карти означава да имаш постоянен достъп до пари от банката или кредитната компания. Недостатъкът е, че и при дебитни, и при кредитни карти има такса поддръжка. Използването на подобен вид карти има определени изисквания и такси. Условията на различните финансови институции са разнообразни, затова е добре да се запознаете с тях предварително. Цените при определени трансакции също са различни. Освен такса поддръжка, хубаво е да проверите и тези такси. Добре е да знаете също, че дебитната карта има един съществен недостатък - можете да ползвате само парите в банковата сметка. Ако ви потрябват повече пари, отколкото имате, тогава ви е нужно да притежавате кредитни карти, които също имат такса поддръжка.

Какви са плюсовете да имате кредитни карти?
Когато имате кредитни карти, предварително може да уговорите с банката или с кредитната фирма определен кредитен лимит. Това е сума, която може да изтеглите или с която да пазарувате, освен парите, с които разполагате в банковата сметка и в дебитната карта. По всяко време можете да ползвате допълнителните средства, но те ще имат определен лимит, за да не се отпуснете прекалено много и за да не похарчите повече, отколкото можете да погасите. Това ще важи и при пазаруване с кредитна карта, и при теглене. В днешно време има много възможности - има как да покриете изтеглените пари без да се налага лихва. Това става при определени условия и в определен срок, даден от финансовата институция. Да имаш кредитни карти може да се разглежда като възможност за теглене на онлайн кредити по всяко време.

Какви са приликите между ползването на кредитна карта и тегленето на онлайн кредити?
Както при ползване на онлайн кредити, така и при ползване на кредитна карта, употребените пари трябва да се върнат плюс предварително определената лихва. Но все повече кредитни карти се издават с гратисен период, през който може да изплатите само задълженията си, без да имате лихва. Всяка различна финансова институция има и различни такива периоди. Те варират от 30, 45 до 60 дни. На месец може да се внася в картата минимална вноска или повече пари. Както и при предоставянето на онлайн кредити, така и при кредитните карти има много бонуси и промоции. Например, можете да трупате бонус точки, които впоследствие да ви носят награди.

Какви са съществените недостатъци на кредитната карта?
Както стана ясно, един от недостатъците на кредитните карти е начисляването на лихви. Всяка банка или фирма за отпускане на заеми има различни условия и графици за връщане. Лихвеният процент също може да е различен. Друг недостатък, това е, че месечните и годишните такси за поддръжката на кредитната карта са по-високи от тези на дебитната. Трети недостатък е, че за да се сдобиете с кредитна карта е нужно да ви одобрят, което понякога отнема повече време.

С какво е добре да сте наясно, преди да започнете да ползвате кредитна карта?
Не е проблем да имате една или повече кредитни карти, ако знаете как да ги използвате безопасно. Добре е предварително да се запознаете със специфичните условия на различните банки и фирми, за да изберете най-доброто за вас. Също така, трябва да сте напълно уверени, че можете да покривате месечните вноски по употребените суми, както и лихвата. Добре е да ползвате парите от кредитната карта само когато наистина се налага. Все пак, по-добре е да имате пари и да не ги ползвате, отколкото да ви потрябват пари и тепърва да се чудите как да се сдобиете с тях. Предварителното взимане на мерки винаги е по-добро, отколкото да се опитвате да се справите с вече съществуващ проблем. И както всички повтарят, добре е внимателно да прочетете всички условия по договора и да сте наясно с клаузите в него преди да подпишете.