В Израел хиляди протестиращи излязоха навън, след като премиерът уволни министъра на отбраната. Причина за махане му от министерския му пост е несъгласие със съдебната реформа в страната, която се определя като спорна.

По улиците на Израел е война, полицията стреля по протестиращите ВИДЕО

Гневните протестиращи са блокирали основната магистрала Аялон в Тел Авив. Недоволни граждани излязоха на демонстрации и в други големи градове - Ерусалим, Беер Шева и Хайфа.

По-рано днес министър-председателят Бенямин Нетаняху уволни военния министър Йоав Галант, след призив от него към премиера да спре реформата в съдебната система.

По улиците на Израел е война, полицията стреля по протестиращите ВИДЕО - Снимка 2

Реформата раздели силно общественото мнение на подкрепящи и несъгласни, а също така и предизвика сериозно недоволство в армията.

Уволнението на военния министър показва, че Нетаняху ще продължи с работата по реформирането на съдебната система. Напрежението в страната предизвика и безпокойство сред съюзниците на Ерусалим.

Освен военните също така и не малко бизнесмени изразяват остро недоволство от промените.

Уволненият министър на отбраната Галант бе първият високопоставен член на управляващата партия, който се противопостави на плана.

По улиците на Израел е война, полицията стреля по протестиращите ВИДЕО - Снимка 3

Лидерът на опозицията Яир Лапид коментира, че уволнението на военния министър в този момент вреди на националната сигурност, а също и обвини премиерът, че е заплаха за сигурността на Израел.

Очаква се бившият шеф на специалната служба Шин Бет да заеме замени Галант.

Източник: blitz.bg