Докато Брюксел обмисля прекратяване на издаването на визи за руснаци, в София отявлен русофил и путинист е  изкопан от дълбоката провинция и назначен за зам.-министър на икономиката. Някой си Янко Топалов, който през последната година се е подвизавал като зам.-кмет на Чирпан, е поредното кадрово откритие на служебния кабинет. 

На новия икономически зам.-министър е поверено наблюдението върху работата на специализираната комисии, свързана с лицензите за износ на оръжие и технологии с двойна употреба. По закон неин председател е министърът на икономиката, но е повече от ясно, че той не е в час с детайлите в документите на десетките искания за експорт на оръжие, подавани всеки месец.

Затова е повече от нормално той да оторизира някои от заместниците, които да следят процеса от негово име. Според запознати с тази задача е натоварен точно Янко Топалов.  
Темата с износа на оръжие е изключително актуална от началото на войната в Украйна. Както стана ясно страната ни е изнесла различни боеприпаси за стотици милиони евро за Киев през посредници в Полша, макар и официално Корнелия Нинова да твърдеше, че нито едно българско оръжие не е стигнало до окопите.

Известно е, че заради тази търговия Нинова бе остро атакувана от русофилските среди, които се заканиха, че сред падането на кабинета Петков, това предателство ще спре. Янко Топалов е много подходящ за задачата да контролира правилния оръжеен износ, твърдят запознати. Те напомнят, че през май т.г., докато в Украйна се води кървава война, господинът е бил на посещение в Минск, за да укрепва българо-беларуските връзки, вероятно защото в кметството неговият ресор е бил „международно сътрудничество и инвестиции“ 

Заедно с него в делегацията са били и депутати от ИТН и „Възраждане“, както и представители на групата за приятелство „България-Беларус“.
През 2019 г., Топалов отново е бил в страната на Лукашенко, но тогава с делегация от кметството в Чирпан и е посетил гр. Брест. Тогава е представен като съпредседател на някаква „Международна асоциация за регионално сътрудничество“, базирана в Москва.

Информацията за тези посещения е само от официални източници. В биографията, с която е представен новият зам.-министър, този негов уклон към дружба и сътрудничество с белорусия диктатор Лукашенко липсват.
Във визитката на 66-годишния Топалов пише, че е бил секретар на Междуведомствената комисия по извънредни ситуации и зам.-председател на Държавна агенция „Гражданска защита“ към МС, а преди това до 2015 г., е бил главен секретар на Върховния касационен съд на Република България.
Източник: Уикенд 
 

Назначиха русофил путинист за зам.-министър на икономиката