Всевъзможни бяло-червени гривни, колиета и брошки могат да бъдат открити на пазара. Поскъпване има, но въпреки очакванията за огромен скок в цените, може да се каже, че има мартенички за всеки джоб.

 

Тук е мястото да отбележим, че вече е почти невъзможно да купите бяло-червен талисман за под 1.50 лв. На тази цена може да бъде открита и прилична гривничка. Има и мартеници, които са под формата на класически бижута – изцяло от бляскави камъчета и сърчица, които обаче се смятат за практични. Най-търсени за момента остават гривните, както и мартениците със синьо манисто против уроки.

 

Купете си мартеница за 3 или за 80 лева

Минималната цена на мартениците със седефче или кристал са на малко по-висока цена – започва от 2.50 и стига до 4-5 лв., тъй като се водят за арт бижута.

В случай, че сте почитатели на класическата изчистена мартеница обаче, ще срещнете сериозни затруднения да откриете такава. Най-просто направените Пижо и Пенда или бяло-червени пискюли започват от цена 3 лева нагоре.

 

На някои сергии могат да бъдат открити огромни мартеници, почти с ръста на бебе. Разбира се цената им също не е никак ниска. Тя започва от 50-60 и достигат до 80 лева. Изработени са от вълна, а главите и ръцете им от тиква, обясняват арт търговците.

 

Арт плетениците са най-скъпи и разбира се най-нетрадиционни. Именно поради тази причина някои от тях изобщо не могат да бъдат възприети като мартеници. Особено оригинални и интересни са изплетените с възли – под формата на старобългарски тип колиета и накити, върху които е окичено звънче. Те струват между 15 и 30 лева.

Източник: Уикенд