Синоптици отчетоха най-студеното денонощие от началото на тази зима.

В понеделник сутринта термометрите в Самоков са показали минус 20 градуса. Във вторник там отново са отчели най-ниската температура за страната. А жител на родопското село Равногор в понеделник е успял да измери смразяващите близо минус 30 градуса. Във вторник там е било с 6 градуса по-топло.

В понеделник сутринта Георги Пашкулев от родопското село Равногор намира живака в термометъра замръзнал на минус 28 градуса:

"През изминалите години е имало и доста по-ниски температури и със студа се свиква, проблеми има само с колите."

Според официалните данни на синоптиците, понеделник е бил най-студеният ден за тази зима, като победител в замръзналата класация е Самоков с минус 20 градуса.

"Всички говорим за глобално затопляне, защо ни е студено. Такава циркулация се създаде в момента и през последните години забравихме все пак, че България сме в умерения климатичен пояс на Европа, така че е нормално да има нахлувания на студени въздушни маси, да има такива ниски температури.

Да, действително през последните две зими нямаше температури от порядъка на -15, -20 градуса, но това не е необичайно явление за климата на нашата страна", обясни пред БНТ Красимир Стоев, синоптик в НИМХ.

А във вторник сутринта се наблюдава така наречената температурна инверсия, по върховете беше по-топло, отколкото в градовете.

"Където студеният и тежък въздух се задържа, докато във височина имаме пренос на топъл въздух. Като по върховете е по-топло, отколкото например в София. На Мусала е -5 градуса, а в София -15 градуса", каза още Красимир Стоев, синоптик в НИМХ.

Въпреки мразовития период, се очаква и тази зима да е с по-високи от обичайните температури.

Източник: blitz.bg