Криминалисти са категорични, че той отдавна не е между живите

Службите за сигурност разследват нашумелия като главно действащо лице в бандата за отвличане „Наглите“ и „Килърите“ 2 – Валентин Янев, по-известен като Вальо Бореца за изчезването на криптомилионера Александър Алтънбашев.

Ръководен кадър от МВР издава, че широкоплещия татуиран здравеняк е основният заподозрян за похищението на Алтънбашев.

Кой е замесен в отвличането на Александър Алтънбашев?

Припомняме, че той изчезна преди два месеца, след като отиде на среща с мним инвеститор.

Ден по-късно, след като неизвестен с мотористка каска влезе в дома му с неговите ключове и бе забелязан от сестрата на Александър Алтънбашев, той бе обявен за издирване.

До момента обаче униформените все още не са успели да идентифицират и задържат мистериозния посетител на дома му.

По всяка вероятност мотористът е бил част от бандата, която е похитила криптомилионера и е търсил паролата за виртуалния портфейл в дома му.

Телефонът на Алтънбашев бива изключен малко след тръгването на неканения гост. Той е загасен в района на Околовръстното шосе на Бистрица, което навежда криминалистите на мисълта, че впоследствие е убит и заровен някъде по Витоша или Плана планина.

Криминалистите допускат, че шансът Алтънбашев да е все още жив клони към нула, освен ако той сам не е организирал отвличането си.

В случай, че целта на отвличането му бе откуп, то досега похитителите отдавна щяха да са дали знак.

Записите от охранителните камери на кино „Арена“ може да изиграят ключова роля в разследването.

От кадрите е видно как двама здрави мъже с бейзболни шапки набутват Александър Алтънбашев в бронирано „Ауди“ А8 с изцяло затъмнени стъкла. Лимузината се води собственост на Вальо Бореца. Ченгетата изразяват съмнения, че именно той е бил зад волана на автомобила в момента на отвличането на криптомилионера.

Проверката на трафичните данни от мобилния му телефон сочат, че в този момент той е бил в „Драгалевци“, но не е изключено да е оставил телефона в дома си.

Други косвени улики също навеждат на мисълта, че Вальо Бореца е замесен в отвличането на криптомилионера.

Запознати припомнят, че през 2018 г. той и трима от охранителите му бяха задържани за похищението на сина на търговеца на луксозни лимузини Тони Златков – Адриан Златков.

И до днес обаче не е даден старт на делото за отвличане срещу Иво Ториното в Специализирания съд. По всяка вероятност то ще бъде прекратено заради разформироването на специализираното правосъдие.

Ториното и Бореца са неразделни приятели, които имат доста общи оперативни разработки, сочи столичен криминалист.

Той твърди, че причината Бореца все още да не е арестуван е, че се събират още доказателства, които ще бъдат годни да издържат пред съда.

По време на разпитите, Ториното тъврдял, че са били приятели с изчезналия Александър Алтънбашев. Именно той го консултирал каква криптовалута да купува. Двамата дори кроели планове за общ бизнес.

Според водещата версия, криптомилионерът е бил похитен заради огромните загуби на сенчестите му клиенти в сриналата се алгоритмична крипто монета на Terra - USТ (LUNA).

През пролетта тя се срина от 96 долара на 0,011 цента, нанасяйки обща загуба на инвеститори от цял в свят в размер на над 40 милиарда долара.

За момента от МВР твърдят, че не разполагат с данни криптопортфейлът на Александър Алтънбашев да е докосван и допълват, че той е държал паролите си в банков сейф. Истината обаче е, че униформените няма как да са наясно дали някой е източил портфейла му, предвид, че е непроследяем, без да разполагат с необходимата парола.

Според друга версия Алтънбашев е бил отвлечен от Бореца и компанията му заради откуп, но в последствие нещо се е объркало в плановете и поради тази причина криптомилионерът е бил ликвидиран и заровен на Витоша.

Припомняме, че по време на делото „Наглите“, Валентин Янев неколкократно бе сочен за щатния убиец на мафията, който ликвидирал лично Юлиян Лефтеров – Кунгфуто и автокрадеца Иван Пайнавелов – Сапата.

В последствие на доживотен затвор за двете убийства бе осъден Любомир Димитров – Любо Гребеца.

Източник: Уикенд