Веднага, след като пое управлението на Нова Загора, кметицата Галя Захариева побърза да се отблагодари щедро на спонсорите си от прословутата фирма „Градус“.

Тя им съдействала да уредят статута на 605 дка. земя, така че да изградят върху тях соларен парк, издават отлично запознати с делата на градоначалничката от ГЕРБ.

Кметицата на Нова Загора се отблагодари щедро на спонсорите си

Захариева зае кметското място, след като предшественикът й Николай Грозев, който управляваше града от 2007 година, почина внезапно.

Това, което се знае за Галя Захариева е, че е изкарала четири мълчаливи мандата в Народното събрание, без участие в законодателни инициативи. Първата й работа като градоначалник на Стара Загора обаче била да съдейства на мощните си покровители от птичата фирма „Градус“ да преобразуват имота си така, че да е подходящ за добив на зелена енергия.

Първото предложение, което тя внася в Общинския съвет е именно за изменение на общия устройствен план.

Галя Захариева предлага 605 дка. земя край с. Езеро да променят предназначението си и да бъдат превърнати в производствена зона. Разбира се преди това такова искане бива депозирано от шефа на „Градус“ Иван Ангелов.

И тук идва скандалният момент, а той е, че част от тази земя попада в защитената зона „Свети Илийски възвишения“. РИОСВ в Стара Загора също удобно твърди, че фотоволтаикът няма да се отрази пагубно на защитения район. Дали обаче наистина е така?!

И дали решението в интерес на олигарха е въпрос на реална компетентна оценка?!

Нека припомним, че според РИОСВ Нова Загора няма проблем и с инсталацията за биогаз в Нова Загора, която е собственост на същия птичи производител. Местните обаче са категорични, че тя замърсява въздуха и заради това протестират периодично, но засега без успех.

На скорошното заседание на Общинския съвет, на което е разгледан и въпросът за земята на „Градус“, Галя Захариева не само дръпва реч, в която призовава съветниците да подкрепят бизнес плана на Иван Ангелов, но и обещава, че занапред ще работи в интерес на своите избиратели (очевидно отново визирайки Ангелов).

Може би е излишно да споменаваме, че съветниците подкрепят предложението, с което искането на Иван Ангелов бива прието. По този начин бива преодоляна и последната пречка за фотоволтаика, който ще отхапе от защитена природна зона.

За сметка на това пък в социалната мрежа Фейсбук новозагорци отбелязват, че кметицата е започнала да защитава интересите на местните олигарси още от самото начало.

Още в първите дни на кметуването на Галя Захариева се забелязва и още нещо интересно – двама посредници посещават всички фирми в общината. Вероятно сами се досещате, че става въпрос за лобисти, които подкрепили кандидатурата на госпожата преди изборите.

Споменават се само малките им имена – Щерьо и Нейчо, като по-активен бил Щерьо. Та тези двамата увещавали местните бизнесмени, че могат да им съдействат в работата с кметството. Щерьо направо обещавал да посредничи при конкурси за обществени поръчки. Казано с други думи – предприемачите можели да договарят направо с тях процентите, срещу които ще им бъдат възлагани поръчки. Те обяснявали, че не били наясно при какви проценти е работил предходният градоначалник Грозев.

В Нова Загора няма човек, който да не е насяно, че 30% от всяка поръчка се връщали обратно в кметството.

Друг любопитен факт е, че веднага след поемането на управлението на града от Галя Захариева, започнали да се правят ударни ремонти на разкопаните доскоро улици. Те разбира се са дело на фирми на Батко и Братко, както и на известния бивш пътен шеф Веселин Георгиев и роднините му. Според мнозина въпросните строителни работи били договорени още от бившия градоначалник.

Сред най-големите поддръжници на кметицата Галя Захариева, са Батко и Братко, както и охранителната фирма „Корадо енс 1“ на общинския съветник Щерьо Щерев, и почистващата фирма „Сироко“ на бизнесмена Минко Минков. В града са убедени, че именно тези двама предприемачи ще са без конкуренция в обществените поръчки на кметството, докато трае мандата на Захариева.

Източник: Уикенд