Паякообразните гадини от клас Акари или казано с други думи кърлежите, са се превърнали в истинска напаст за столичани.

 

Проблемът е, че тази година гадинките атакуват животни и хора с цял месец по-рано от обикновено. Често пъти хората, разхождащи се из парковете също стават тяхна жертва. Макар от Столична община да твърдят, че паркове и градинки вече се обработват, то видим резултат за момента няма. Хората се шегуват, че този път не снегът е сварил столична община неподготвена, а кърлежите.

 

Кърлежи мутанти плъзнаха из София и страната

Мнозина се съмняват, че от общината са пръскали само на документи, а не в действителност. Освен това дори и наистина да са обработили тревните площи, предвид ежедневните валежи от дъжд, ефектът отново е нулев. Мълвата носи, че има нов вид кърлежи – мутанти. Те били устойчиви на химически препарати и дори не трепвали от пръскането. Освен това се размножавали много бързо.

 

Първите ухапани от гадините хора и животни се появиха още през март. Сериозен проблем са и бездомните писани, на които кърлежите понякога им се забиват в близост до очите и така ги превръщат в ходещи биологични оръжия.

 

Експерти са категорични, че за да има ефект в борбата с гадините, трябва да се обработват не само тревните площи, а и жилищните, но това вече опира до събирането на пари и плащане на специалисти от живущите там.

 

Малцина са наясно, че освен опасната Лаймска болест, кърлежите предизвикват и кърлежов енцефалит, засягащ нервната система, шията и раменете. Характерна за това заболяване е високата смъртност.

 

В останалите части от страната кърлежите също са довели до истинско бедствие. Хората се справят кой както намери за добре.

Много е важно, освен предпазните мерки, включващи употребата на високи ботуши и ръкавици, да преглеждате тялото си щателно, след като се приберете у дома, тъй като не е изключено да сте си навлекли неканен гост. Имайте предвид, че гадните паякообразни виреят отлично и на стайна температура.

Източник: Уикенд