Повече от 50 живописни произведения на художничката Калина Тасева в различни жанрове, са показани в изложбата „Свят без сенки“ в галерия „Средец“ на Министерството на културата.

 

Калина Тасева възкръсва в „Свят без сенки“

По названията на картините се разчитат и знаците от последните й пътувания в Южна България – в Карлово, Градево и Мелник. Тя намира истинско вдъхновение в самата природа.

 

Към днешна дата спокойно може да се каже, че творецът има привилегията не само да твори и да бъде в материалния свят, но и да остане с изкуството си в безвремието на духа, което някои наричат история, а други – вечност.

Приживе Тасева рисува най-вече със сух пастел.

 

От галерията отбелязват, че това сякаш са избрани кадри от живота й, с които споделя емоцията си от естествената красота, която я заобикаля – букет цветя, шепа круши или нарове.

Калина Тасева бе уважаван заради таланта си художник и като истински артист рисува до края на дните си. Друг ценен дар е срещата й с колекционера Васил Илиев от Варна, който в продължение на десетилетие събира, документира и сега показва в изложба 50 нейни живописни произведения в различни жанрове.

 

Селекцията за изложбата е направена с помощта на проф. Десислава Минчева, която е дъщеря на художничката.

Само след няколко месеца в Плевен ще бъде представена цялата колекция – един подбор от над 100 произведения на Калина Тасева, които никоя друга галерия в България не притежава като обем.

Източник: Уикенд